Cum se prepara caramelul

de gaby_duceag in Dulciuri, 24 Ian 2016 | 23823 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 200 ml frisca lichida (Hulala, Megle, Pilos)
  • 200 gr zahar tos
  • o lingura unt
  • un varf cutit sare (daca vreti mai mult e foarte bun si asa )
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se prepara caramelul:

  1. Am pregatit o craticioara cu coada lunga (nu stiu daca va iese bine daca nu-i lunga coada :)
  2. Am pus zaharul si-am pus cratita pe foc. Am amestecat usor pana s-a topit zaharul si a capatat culoarea chihlimbarului). Aveti grija, nu-l lasati sa se inchida prea tare la culoare pentru ca devine amar.
  3. Am dat craticioara deoparte de pe foc (da, da! craticioara aia cu coada lunga :))) ) si-am pus untul, am amestecat si-am adaugat frisca.
  4. Am pus cratita inapoi pe foc, am dat focul la mic  si am amestecat usor cu lingura. Zaharul devine o mare caramea :)), da’ o invartiti acolo pana se dilueaza complet. Adica aproximativ 5 minute.
  5. Am oprit focul, am pus sarea si-am lasat sa se racoreasca cam 10 minute, apoi am luat cratita si-am pus-o intr-o alta cratita mai mare, cu apa rece. ps. va pacalesc, am pus dopul in chiuveta si acolo am pus-o in apa rece, da’ parca da mai bine daca zic c-am pus-o-n alta cratita :)))
  6. Am inceput sa frec cu lingura in sens circular, energic, pana ce caramelul a inceput sa pocneasca usor, asa ca la serbet (trebuie sa fie liniste sa puteti auzi :))). Doar de cateva ori a fost suficient. Caramelul devine astfel mai gumat, asa cum il vedeti in dulciurile din comert, gen Twix. Amestecati pana ce capata consistenta dorita si se deschide usor la culoare.
  7. Dupa racire caramelul se mai ingroasa, la frigider se intareste chiar bine, dar foarte simplu-l faceti din nou fluid punand borcanasul in care l-ati turnat intr-un vas cu apa fierbinte.

TIPS-URI

1

In seara asta am facut o alta portie de caramel, de data asta intr-o cratita cu fund dublu (aia cu coada lunga era ocupata :))). A fost necesar sa il las sa fiarba 8-9 minute, nu 5 .

2

Daca atunci cand frecati cu lingura in caramel si el e complet racit si nu devine gros si gumat ca-n imagine, il mai fierbeti 3-4 minute :) sau daca il pregatiti intr-o cratita cu fund mai gros il lasati din start 8-9 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se prepara caramelul" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort de mere insiropat cu zahar ars