Pe unul dintre cele mai îndrăgite bloguri mie, Culorile din farfurie, am văzut că rulada se poate face şi sub formă de prăjitură. Mi-a plăcut foarte mult cum arată aşa că, de data aceasta, le-am făcut sub această formă.
Reţeta mi-e cunoscută de ani buni, cred că toată lumea o cunoaşte, dar după cum am văzut sunt o mulţime de variante.
Se pune pe bain-mare (pe aburi) un vas în care avem laptele și untul. Când lichidul începe să fiarbă se ia vasul de pe foc și se adaugă făina. Se amestecă bine apoi se dă la rece.
După răcire se adaugă câte un gălbenuș, amestecând cu un tel după fiecare până la încorporare. Se adaugă sare după gust. Albușurile se bat spumă și se adaugă compoziției, amestecând ușor.
Compoziția se pune într-o tavă mare ( eu am folosit o tavă de 37/24 cm) tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt și se pune în cuptorul încălzit. Se lasă la cuptor o oră la temperatură medie.
Între timp se face amestecul din brânzeturi. Se mixează la viteză mare toate brânzeturile și smântâna, acestea devenind cremoase după 4-5 minute.
După răcire se unge foaia cu un strat subțire de smântână apoi se taie în două.
Se pune mai mult de jumătate din crema de brânzeturi pe prima foaie apoi, cu ajutorul unui cuțit, se întinde uniform pe toată suprafața. Se acoperă cu cealaltă foaie, iar deasupra se întinde restul cremei de brânzeturi.
1
Pentru un rezultat foarte bun vă sfătuiesc să folosiți brânzeturi cremoase, nu cașcaval sau telemea.