Demential...pe cuvantul meu!
pt blatul sfarimicios:
pt umplutura:
Intr-un castron, taiem untul cubulete, adaugam jumatate din faina, zaharul si incepem sa framantam usor pana se incorporeaza tot untul. Radem coaja de la o lamaie si adaugam cele doua oua. Amestecam in continuare, la sfarsit adaugam restul de faina. Aluatul obtinut il impartim in doua bile si dam la frigider.
Spalam gutuile si marul. Le tocam cubulete, si le amestecam cu stafidele.
Intr-o craticioara, punem zaharul la topit, pe foc. Cand s-a caramelizat, adaugam un cub de unt si amestecam. Apoi, adaugam fructele cubulete si le lasam la calit in caramel. Am lasat pe foc cam 15 minute. Dam deoparte, adaugam lichiorul si amestecam.
Scoatem aluatul de la frigider si din prima bila, intindem o foaie pe care o asezam cu grija intr-o forma de copt unsa cu unt.
Turnam compozitia de gutui. Presaram jumatate din migdalele macinate, presaram pudra de roscove si scortisoara. Cea de-a doua bila de aluat o dam pe razatoare (peste umplutura de gutui) sau o faramitam cu mana, important este sa obtinem un strat faramicios. Deasupra presaram restul de migdale macinate.
Dam la cuptorul preincins, cam 35 minute, la foc mediu. Daca folositi o forma termorezistenta din sticla tranparenta, aveti avantajul ca vedeti mai usor cand s-a copt.
Dupa ce s-a copt, scoatem cu grija din cuptor si lasam la racit.
Portionam si servim chiar si calda. Este o nebunie!
1
ingredientele costa aproximativ 20 lei.