Merdenchi este o peltea de must alb, fiarta pana se leaga ca un sirop gros. Eu am folosit si la la alta reteta si sunt pur si simplu incantata de cum se comporta si de faptul ca e un indulcitor natural, poate mai natural de atat nu se poate. Eu l-am gasit la prietenii mei de la Bunatati din natura, producatori locali de dulceturi si siropuri naturale.
Sigur, puteti inlocui acest merdenchi cu zahar, dupa gust!
Se pregateste o forma de copt, in care se va aseza crumble-ul. (eu am folosit doua vase mici, cu diametrul de 12 cm). Untul se topeste. Cu ajutorul unui robot, se macina migdalele, fulgii de ovaz. Se adauga faina si un praf de sare si se mai amesteca o tura de robot. Se scoate amestecul de cereale, se adauga untul topit si merdenchi. Se amesteca cu o spatula, apoi usor cu mana. Se toarna jumatate din aluat in forma de copt si se niveleaza usor. Se asaza fructele inghetate, se presara un strop de rom. Se presara restul de aluat sub forma de faramituri. Se presara cateva migdale tocate grosier. Se pune la copt, in cuptorul preincalzit, timp de 20-25 minute. Se scoate si se lasa la racit. Se poate servi si cu o cupa de inghetata. De aici, mi-a venit ideea unui mic dejun savuros, in care am inlocuit cu succes acel musli din comert, cu unul si mai sanatos si mai proaspat. Se pregatesc cupe de sticla in care se asaza bucati de crumble, se toarna iaurt amestecat cu suc de lime sau de lamaie, se alterneaza straturi pana la capat. Se serveste rece, este ideal pentru un mic dejun plin de vitamine. Sa va fie de folos si voua!