Cremes cu foietaj si blat de nuca

de Merisor in Prajituri, 15 Apr 2015 | 12600 vizualizari

 

Ideea acestei prajituri am preluat-o de la Nico Grofova si ii multumesc mult pe aceasta cale!
Nu am denumit-o ca ea pentru ca nu am respectat intocmai reteta, dar pot sa spun ca este de senzatie aceasta combinatie de cremes cu blat de nuca.

 

INGREDIENTE

  • 800 gr aluat foietaj Bella
  • Pentru blatul de nuca:
  • 6 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 8 linguri nuca macinata fin
  • 4 linguri pesmet
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 1 l lapte
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • 250 gr unt(82%)
  • 1 varf cutit sare
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cremes cu foietaj si blat de nuca:

Foietajul il coacem pe dosul tavii in care vom pregati si blatul.

Intindem cele doua foi de aluat, pe rand, pe dosul tavii unse in prealabil cu putina grasime si le coacem cate 35 de minute la 180 de grade, apoi le dam la rece.

Pentru blatul de nuca, mixam albusurile spuma cu putina sare,apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam pana obtinem o bezea ferma.

Macinam nuca fin si o amestecam cu pesmetul ca sa nu mai stea cocolos.

Adaugam treptat acest amestec peste bezea, omogenizam bine si intindem blatul in tava tapetata cu hartie de copt.

Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.

Eu am folosit o tava de 27/39 cm.

Pentru crema, amestecam galbenusurile cu putina sare si zaharul pana devin spumoase, apoi adaugam treptat faina, coaja de lamaie si putin lapte rece.

Restul de lapte il vom adauga fierbinte, apoi dam vasul la foc mediu si mestecam continuu pana cand vom obtine o crema de textura unei budinci groase.

Cand ridicam vasul de pe foc adaugam si esenta.

Dam crema la rece, acoperind vasul cu o folie, pentru a nu prinde crusta.

Intre timp scoatem si untul din frigider pentru a se inmuia la temperatura camerei, apoi il vom mixa cu crema racita, punand cate putin din fiecare pana cand se omogenizeaza totul bine.

Asezam o foaie de aluat in tava, intindem peste ea jumatate din crema, apoi asezam blatul de nuca, intindem restul de crema si acoperim cu cealalta foaie de aluat.

Asezam o greutate peste prajitura, un fund de lemn gros, un dictionar, sau o carte si dam tava la rece cel putin o jumatate de zi, daca nu chiar de pe o zi pe alta.

Apoi vom putea portiona prajitura frumos.

Este tare buna si de efect, o recomand cu drag!

   

Daca ti-a placut reteta noastra "Cremes cu foietaj si blat de nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu crema de vanilie reteta simpla si delicioasa