Ideea acestei prajituri am preluat-o de la Nico Grofova si ii multumesc mult pe aceasta cale!
Nu am denumit-o ca ea pentru ca nu am respectat intocmai reteta, dar pot sa spun ca este de senzatie aceasta combinatie de cremes cu blat de nuca.
Foietajul il coacem pe dosul tavii in care vom pregati si blatul.
Intindem cele doua foi de aluat, pe rand, pe dosul tavii unse in prealabil cu putina grasime si le coacem cate 35 de minute la 180 de grade, apoi le dam la rece.
Pentru blatul de nuca, mixam albusurile spuma cu putina sare,apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie si mixam pana obtinem o bezea ferma.
Macinam nuca fin si o amestecam cu pesmetul ca sa nu mai stea cocolos.
Adaugam treptat acest amestec peste bezea, omogenizam bine si intindem blatul in tava tapetata cu hartie de copt.
Dam tava la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade.
Eu am folosit o tava de 27/39 cm.
Pentru crema, amestecam galbenusurile cu putina sare si zaharul pana devin spumoase, apoi adaugam treptat faina, coaja de lamaie si putin lapte rece.
Restul de lapte il vom adauga fierbinte, apoi dam vasul la foc mediu si mestecam continuu pana cand vom obtine o crema de textura unei budinci groase.
Cand ridicam vasul de pe foc adaugam si esenta.
Dam crema la rece, acoperind vasul cu o folie, pentru a nu prinde crusta.
Intre timp scoatem si untul din frigider pentru a se inmuia la temperatura camerei, apoi il vom mixa cu crema racita, punand cate putin din fiecare pana cand se omogenizeaza totul bine.
Asezam o foaie de aluat in tava, intindem peste ea jumatate din crema, apoi asezam blatul de nuca, intindem restul de crema si acoperim cu cealalta foaie de aluat.
Asezam o greutate peste prajitura, un fund de lemn gros, un dictionar, sau o carte si dam tava la rece cel putin o jumatate de zi, daca nu chiar de pe o zi pe alta.
Apoi vom putea portiona prajitura frumos.
Este tare buna si de efect, o recomand cu drag!