Am gasit un caiet vechi de retete al mamei mele si am decis sa prepar crema de zahar ars din copilarie, preparata de ea. Ador acest desert, desi este foarte consistent, o data pe an merita facut.
O cana de zahar o caramelizam intr-o cratita medie, cu peretii inalti. Cand s-a topit zaharul, il intindem si tapetam peretii cratitei. Lasam sa se intareasca.
Se separa ouale, se bat albusurile spuma peste care se pune zaharul vanilinat si un praf de sare. Galbenusurile se freaca bine cu cealalta cana de zahar, apoi se adauga peste albusurile spuma.
Laptele se incalzeste putin si se amesteca impreuna cu faina. Adaugam totul peste compozitia de oua de mai sus, amestecam bine si turnam totul in cratita cu zaharul caramelizat.
Se aseaza cratita intr-o tava mai inalta in care se pune apa (bain marie). Se introduce la cuptor si se tine la foc mic intre 60-80 minute.
Crema de zahar ars este gata cand are o culoare aurie deasupra si este inchegata. Se lasa sa se raceasca si apoi se introduce la frigider.
Se pune o tava deasupra cratitei si se rastoarna. Eu am rasturnat-o a doua zi.
Se serveste cat mai rece, este delicioasa.