Am promis ca vin cu peste si iaca am sosit....................asa ca fac strigare catre toti cei carora le place pestele......................)))))
Pestele se curata de solzi, il golim de intestine, se spala, se lasa la scurs si apoi se condimenteaza cu sare, piper macinat si boia de ardei, atat pe exterior cat si in interior. Se da la rece atata timp cat pregatim umplutura.
Pregatim deci umplutura:curatam ceapa si o taiem marunt; morcovul il curatam si il dam prin razatoare; ardeiul gras il curatam si il taiem fasiute. Calim legumele in ulei, iar apoi adaugam orezul spalat si bine scurs de apa. Se amesteca bine pentru a nu se prinde orezul si stingem cu apa sau supa de legume. Potrivim de sare si piper si lasam pana cand orezul este pe jumatate fiert. Tragem de pe foc si adaugam patrunjelul verde tocat marunt, apoi amestecam bine.
Cu aceasta compozitie umplem burta crapului, nu prea plin, pentru ca la cuptor orezul se va mai umfla. Coasem burta crapului sau prindem in scobitori. Ungem o tava cu ulei si asezam crapul in ea. Eu nu am avut o tava prea mare astfel incat am fost nevoita sa mai tai din coada.........hihihi. Ungem si crapul cu putin ulei, stropim cu zeama de lamaie, adaugam vinul, o rosie taiata in jumatate, cateva felii de lamaie si cateva fire de patrunjel verde. Dam la cuptor avand grija ca din cand in cand sa stropim pestele cu sosul din tava. Cand pestele este pe jumatate facut adaugam sucul de rosii si lasam pana cand pestele este bine facut si frumos rumenit. Asezonam cu marar verde. Cand este gata scoatem pestele pe un platou, indepartam ata, asezonam cu marar verde si apoi taiem felii. Servim alaturi de o garnitura si sosul din tava.
Pofta buna!