Craciunul acesta mi l-am dorit foarte romanesc asa ca nu m-am dat laoparte de la gandul de a pregati si un cozonac. Stiu, suna complicat a face cozonac, dar pana la urma pentru mine, a fost chiar usor. La noi in familie, se face obligatoriu cozonac de sarbatori, asa ca am fost crescuta cu mirosul cozonacului proaspat scos din cuptor.Desi sunt innebunita dupa cozonacii traditionali, mi-am dorit sa ii umplu cu altceva decat stafide si nuca. Asa ca am lasat imaginatia sa zboare si am adaugat caise uscate, nuca macinata si ciocolata de patiserie. Si acum ca v-am mai facut putin curaj, si poate pofta, spor la facut cozonaci! (click pe fotografie pentru a o vizualiza complet)
Pentru a prepara aluatul :
1. Folosind masina de facut paine, sau intr-un bol mare, daca doriti sa realizati cozonacul in intregime manual, amestecati faina cernuta, cu untul si galbenusurile de ou.
2. Pentru a folosii drojdia, incalziti usor laptele (atentie, nu trebuie sa fie fierbinte) si dizolvati drojdia si zaharul in el. Lasati amestecul sa se odihneasca pentru 10 minute, apoi adaugati semintele de vanilie si amestecati pana cand se omogenizeaza.
3. Turnati amestecul de lapte si drojdie peste faina si setati masina de facut paine la un program de framantat si crescut sau framantati manual aluatul timp de cel putin 20 minute, apoi lasati-l sa creasca intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul, in jur de 1 ora.
Pentru a prepara umplutura :
1. Intr-o cratita mica, la foc potrivit, dizolvati zaharul in lapte, apoi adaugati caisele uscate, taiate in felii mici, si nuca macinata. Amestecati compozitia pana cand incepe sa se ingroase si are consistenta unei creme. Dati-o deoparte sa
se raceasca.
Pentru a asambla cozonacul :
1. Framantati putin aluatul intainte de a-l folosi. Apoi impartiti-l in doua parti egale, si intindeti fiecare parte de aluat pe suprafata de lucru pudrata cu putina faina. Repartizati in mod egal umplutura pe cele doua aluaturi, adaugati ciocolata si rasucuti fiecare parte, pana obtineti un rulou. Impletiti cele doua rulori obtinute si apoi transferati-le cu mare grija in tava tapetata deja cu unt si faina sau doar cu hartie de copt. Lasati cozonacul astfel sa creasca inca 30 minute. Pentru a pastra temperatura constanta, eu l-am lasat sa creasca in cuptorul incalzit prealabil la 70°C, apoi am oprit focul.
Preincalziti cuptorul la 150°C. Ungeti cozonacul cu oul si presarati putin zahar pe deasupra. Coaceti cozonacul pentru 40-50 minute sau pana cand devine auriu. Daca exteriorul se coace prea repede, scadeti temperatura la 110°C. Testati cozonacul inainte de a-l scoate din cuptor cu un pai lung, pentru a va asigura ca nu este crud in interior. Lasati-l sa se raceasca inainte de a-l scoate din tava.