Bunica de la Piatra Neamt are un adevarat ritual an de an. Sacrifica o noapte pentru a pregati cozonaci si pasca. Iata secretele:
Preparare aluat:
Se face plamada (amestec de drojdie , zahar - 1 lingurita, lapte caldut). Se presara putina faina peste plamada si se lasa sa creasca.
Intr-un vas se pune kilogramul de faina si peste ea se pune plamada.
Se bat galbenusurile cu zahar - 250 gr si se adauga in vas. Se pun mirodeniile (coaja de lamiie / portocala, esenta de rom, vanilia).
Se adauga o treime din albusurile batute spuma.
Turnam si laptele, dar cite putin, ca sa fie absorbit bine de compozitie.
Dupa ce s-au incorporat toate se framinta un sfert de ora, apoi se adauga treptat untul, uleiul si smintina. Se framinta cam jumatate de ora. Aluatul este gata cind se desprinde usor de pe mina si de pe vas.
Se lasa sa creasca aluatul la cald (in incapere nu trebuie sa fie rece) sa creasca (minim jumatate de ora) .
Intre timp se pregateste umplutura: se amesteca nuca macinata cu cacao, esenta de rom si zahar. Se mai poate amesteca nuca si cu restul de albus batut spuma.
Cind aluatul este gata se imparte in parti egale . Se intinde foaia de aluat si peste ea se pune umplutura, se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei. Se mai lasa sa creasca in tava inca 30 de minute inainte de a fi pus in cuptor.
Se unge cu ou si se presara cu zahar, apoi se baga la cuptor circa 50 de minute