Azi am poftit la cozonac cu lapte asa ca am facut cozonac! La rugamintea baiatului am facut un cozonac fara nuca si m-am inspirat de la Timea! A iesit foarte bun!
Drojdia se pune la dospit cu 100ml lapte caldut, o lingurita zahar si o lingura de faina 10-15 minute.
Intr-un castron mare se amesteca faina cu sarea si coaja rasa de la lamaie si portocala!
Se toarna drojdia dospita in castron si se amesteca cu mana.
Se adauga ouale batute si se amesteca in continuare.
Se adauga treptat si laptele cald ramas in care am dizolvat zaharul si zaharul vanilat si se framanta in continuare.
La sfarsit se adauga la framantat si uleiul treptat si se framanta pana ce uleiul este incorporat si aluatul nu se mai lipeste de maini!
Se acopera cu un prosop si se pune la loc cald si fara curent pentru o ora, o ora si jumatate.
Rahatul se taie bucati mici si se tavaleste in zahar pudra sa nu se lipeasca.
Stafidele se pun la hidratat in apa calduta.
Aluatul se imparte in patru (eu am vrut sa fac doi cozonaci mai mici) si pe masa unsa cu ulei se intind foi pe rand.
Eu pe doua am pus rahat si pe doua stafide.
Le-am rasucit una cu rahat cu una cu stafide si le-am pus in tava unsa cu ulei.
Se mai lasa la crescut 30 de minute.
Se ung cu galbenus batut cu o lingura de lapte si se introduc in cuptor pentru 35-40 minute.
Cand sunt rumeniti frumos se scot si se lasa la racit.
Se scot din tava si se feliaza.
Cu lapte sunt foarte buni!
Pofta Buna!