In sarbatori nu trebuie sa lipseasca cozonacul zic eu nu stiu dar pentru mine nu inseamna numai traditie, dar mirosul din bucatarie care inunda toata casa si imprejurimile da acel sentiment de sarbatoare chiar daca este obositor dar ; hai ce atata vorbarie sa spun cum am facut acest cozonac.
Faina cernuta intr-un lighean de plastic, laptele cald din care se ia putin adica 50-70 ml pentru a dizolva drojdia iar in laptele cald adica mai fierbinte de pune zaharul, vanilia si razatura de lamaie apoi se amesteca cu ligura pana se dizolva zaharul; ouale se bat cu furculita si in ele se adauga sarea pentru a intensifica culoarea galbenusurilor. In faina incepe a se pune treptat laptele care este cald se amesteca cu o lingura de lemn peste se adauga drojdia care a crescut, smantana si la sfarsit se adauga ouale. Cand toate sunt incorporate in faina si se face un aluat ferm incepe a se framanta cu untul topit si pus treptat peste aluat, dar de fiecare data se framanta indelung pantru a deveni un aluat aerisit si elastic in acelas timp. Cand ultima parte de unt care a fost incorporta in aluat, pe maini nu mai trebuie sa se lipeasca coca. Se acopera cu un prosop si se da la un loc calduros lasand sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut se pregateste masa de lucru adica nuca se desface cu 3-4 linguri cu lapte pentru a fi intinsa bine pe suprafata aluatului, rahatul se taie bucati mici si fructele confiate, avandu-le pe toate la indemana deasemeni formele unse cu unt din abundenta. Pe masa se pune ulei pentru a se lucra aluatul de cozonac. Se rupe din aluat jumatate si se imparte in trei bucati mai mici si fiecare bucata se intinde cu mainile in forma dreptunghiulara punand pe suprafata fiecarea rahatul repartizat egal pe toate trei bucatile.Se ruleazi si la un capat se strang toate si apoi se impletesc in trei si se pune in forma de guguluf. Cu restul de aluat se imparte 4 bucati egale pe care trei le vom umple cu nuca si cele mai mici doua fiind se umplu cu fructe confiate. Cele 3 cu nuca se impletesc si se pune in forma dreptunghiulara de cozonac si pe margine se pun cele doua suluri umplute cu fructe confiate. Se lasa sa creasca, se ung cu ou batut si se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 45 de minute.
Pofta buna
1
Sa aveti grija la cuptor ca eu am calcat rufe si am uitat de cele 10 minute in care s-a cam maronit dar au iesit moi si pufosi.