A inceput agitatia de Craciun! Toate gospodinele vorbesc de cozonaci!!! M-am hotarat sa va dezvalui reteta mea de cozonac cu mac! Pe aici, la Bucuresti, capitala tarii, cozonacii se fac cu cacao, nuci, stafide si eventual rahat. Colegele mele sunt degustatoarele mele fidele!!! Au fost foarte incantate de acest cozonac. Spor la treaba!
Am pregatit aluatul la masina de paine, (dupa cum v-am spus, ajutorul nr. 1 in familie la aluaturile dospite!). Am pus ingredientele in urmatoarea ordine, laptele caldut, faina cernuta, sarea, zaharul, zaharul vanilat, drojdia uscata, coaja de lamaie, esenta de rom 1/2 de fiola si untul topit. Am pornit masina la programul de aluat, cel de 1 ora si jumatate. Si am supravegheat pana cand a devenit un aluat elastic si omogen. Se ajuta eventual cu un pic de faina daca e prea lipicios, sau ulei daca e prea tare.
Dupa ce a crescut aluatul l-am rasturnat pe masa de lucru si am intins doua foi dreptunghiulare. Macul si zaharul l-am dat prin rasnita de cafea, apoi l-am amestecat cu laptele si l-am pus la fiert ptr. cca. 10 minute la foc mic. Am impartit umplutura de mac peste drpetunghiurile de aluat, le-am rulat si le-am lasat din nou la crescut cca. 30 minute acoperit cu un servet. Am pus rulorile intr-o forma de guguluf si le-am pus la copt in cuptorul preincalzit, cca. 40 minute la foc mic.
1
se pot pune si stafide in amestecul de mac