Fructele uscate se spala cu apa calduta si turnam apa calduta cu doua linguri de rom.
Faina se cerne intr-un castron inalt si se face o adancitura in mijloc, adaugam drojdia sfaramitata si o lingurita de zahar, apoi turnam laptele caldut. Framantam o maia si lasam la dospit 10-15 min la loc caldut. Adaugam la maia restul de zahar, untul moale, ouale, un praf de sare si coaja rasa de lamaie si framantam un aluat pana ce se dezlipeste de pe peretii vasului. Se lasa la dospit 30-40 minute.
Dupa ce a dospit, se rastoarna pe masa de lucru, presarata cu faina si se mai framanta, apoi se intinde si se presara fructele uscate. Daca doriti, se pot adauga fructele , in momentul cand framantati pe masa de lucru, eu am intins. Se unge cu unt o tava de chec de 30 cm , se pune cozonacul, se unge cu untul moale si se mai lasa 10 min la dospit, apoi se coace in cuptorul incalzit cca 50-60 min.
1
Folositi oua de casa daca doriti sa iasa un cozonac galben, culoarea cozonacului a fost din prima imagine, cu greu am putut face cateva poze reusite, avand in vedere ca era innorat afara si ploua cu galeata :), am avut o lumina proasta. :)
2
Pentru un cozonac reusit, sa aveti pregatite toate ingredientele, cel putin cu 3-4 ore inainte, sa fie toate ingredientele la temperatura camerei, sau de preferat cu o zi inainte.