Cozonac cu crema de cacao, nuca, stafide si mac

de Bucataras in Prajituri, 28 Apr 2009 | 14569 vizualizari

 

“Pentru ca, se tot apropie cu pasi repezi Sfanta sarbatoare a Pastelui, am ales sa particip cu aceasta reteta de cozonac, care este foarte delicioasa, incat nu ii poate rezista nimeni.Este adevarat ca are o complexitate ridicata, insa merita sa muncesti, intrucat rezultatul e exceptional”, spune Andreea Manciu

 

INGREDIENTE

  • A) pentru maia
  • 50 grame drojdie proaspata
  • 2 linguri de lapte
  • o lingurita de lapte
  • o lingura de faina
  • B) pentru aluat
  • 1 kilogram de faina
  • 6 galbenusuri
  • o jumatate litru de lapte
  • 300 grame zahar
  • 200 grame unt
  • 50 grame ulei
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 4 fiole esenta de rom
  • 4 fiole esenta de vanilie
  • C) pentru crema
  • Stafide
  • Mac
  • 300 grame nuca maruntita
  • 20 grame unt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri de zahar
  • 5 linguri de lapte
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de cacao, nuca, stafide si mac:

1.Se face maiaua din drojdie, 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina.Dupa ce le amestecam, se lasa la crescut.
2.Dupa ce a crescut maiaua, in paralel punem faina cernuta intr-un lighenus si adaugam laptele fierbinte putin cate putin, lapte care in prealabil a fost fiert cu zaharul si cu coaja rasa de la o lamaie si bineinteles framantam.
3.Adaugam galbenusurile de ou treptat si framantam, galbenusuri care in prealabil au fost batute bine si peste care am adaugat un varf de sare.
4.Adaugam untul impreuna cu uleiul, care trebuie sa fie cald( in prealabil am topit untul si peste acesta am pus uleiul).
5.Peste toata aceasta compozitie din lighenus adaugam maiaua si framantam, apoi esentele, presaram faina si lasam la crescut.
6.Pentru crema punem laptele la foc cu unt, cacao, nuca, mac si stafide.In prealabil stafidele trebuie lasate in lapte pentru a se inmuia.
7.Dupa ce a crescut, pentru un cozonac luam jumatate din compozitie.Aceasta jumatate va fi impartita la randul ei in alte doua jumatati.Luam prima jumatate, o intindem, o ungem cu putin ulei si adaugam compozitia.La fel facem si cu cea de-a doua jumatate si le impletim. 8.Le asezam in forma pentru cozonac, in care vom pune hartie de copt.Cozonacul va fi uns cu o pensula cu galbenus si presaram zahar tos. 9.Se lasa la cuptor 45 – 50 de minute, in functie si de cuptorul dumneavoastra.Daca nu sunteti siguri ca e copt il puteti incerca cu un pai.

Sfaturi.

1.Pentru a creste cozonacul, in incaperea in care tineti aluatul la crescut trebuie sa fie cald, iar lighenusul trebuie acoperit cu cateva carpe. 2.In primele 20 de minute de cand ati bagat cozonacul, la cuptor nu trebuie sa deschideti usa acestuia. 3.Aluatul este foarte bine framantat, cand apar acele mici basici. 4.Ingredientele trebuie adaugate treptat si cate putin, mai ales cele lichide pentru a nu ineca acel aluat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de cacao, nuca, stafide si mac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuca si gem