Cozonac

de nacularisa in Dulciuri, 3 Mai 2014 | 3396 vizualizari

 

Este o reteta absolut gustoasa de cozonac,foarte aromat si dulce si pufos.V-o recomand cu drag!

 

INGREDIENTE

  • pentru 3 kg de faina:
  • 900 g zahar,
  • 600 g smantana foarte grasa,
  • 1 l lapte,
  • 1 cub mic de drojdie( drojdie pudra acelasi gramaj),
  • 15 oua,
  • 3 lg rase de untura (netopita),
  • 200 ml ulei,
  • 3 lgt rase de sare,
  • Vanilie,
  • rom,coaja de portocala,de lamaie,
  • rahat,nuca macinata
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

In 250 ml de lapte clocotit se pune faina pana iese ca un terci mai gros,amestecandu-se bine sa nu iasa cocoloase,apoi dupa ce devine caldut,cat sa tolereze degetul,se adauga drojdia amestecata cu 2 lg de zahar,se amesteca maiaua si se pune un prosop lasandu-se sa creasca,pana ce formeaza bule.

Cernem faina intr-un lighean,punem maiaua intr-un colt al ligheanului,se pun si galbenusurile frecate cu sare si 100 g de zahar,restul de zahar se dizolva in laptele caldut,smantana,untura,uleiul si mirodeniile.Se framanta foarte bine si se lasa la crescut.

Nuca macinata(1 cana/ cozonac) se amesteca cu 2-3 lg cacao,cu albusurile batute spuma si zahar(dupa gustul fiecaruia),vanilie,rom,1/2 praf de copt stins cu lamaie.Daca umplutura e prea inchegata se adauga putin lapte cald.Ea nu trebuie sa fie nici foarte moale pentru a nu curge.

Rahatul il taiem cubulete  potrivite

Aluatul se imparte in 3,iar fiecare parte in 2.

Luam fiecare bucata si o intindem suficient cat sa ne rezulte la final un sul putin mai mare decat tava,pentru ca in urma impletirii celor 2 suluri,lungimea se va micsora.

Punem umplutura ,asezam rahat si rulam foarte bine si strans pentru a nu forma bule de aer,ulterior impletim cele 2 suluri,avand grija la capete sa le lipim bine sa nu se desfaca si il asezam in tava,lasandu-l la crescut pana ajunge aproape la inaltimea tavii.

Daca sarim peste acest lucru,s-ar putea ca acestia la cuptor sa crape.

Si dupa ce au crescut suficient,ii ungem cu un ou si presaram pe deasupra zahar,sau orice altceva dupa preferinte.Se lasa 30' la foc potrivit,apoi putin mai mare pana ce trece proba scobitorii( cca 60' in total ; depinde de cuptorul fiecaruia).

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac domnesc: pas cu pas