Este o reteta absolut gustoasa de cozonac,foarte aromat si dulce si pufos.V-o recomand cu drag!
In 250 ml de lapte clocotit se pune faina pana iese ca un terci mai gros,amestecandu-se bine sa nu iasa cocoloase,apoi dupa ce devine caldut,cat sa tolereze degetul,se adauga drojdia amestecata cu 2 lg de zahar,se amesteca maiaua si se pune un prosop lasandu-se sa creasca,pana ce formeaza bule.
Cernem faina intr-un lighean,punem maiaua intr-un colt al ligheanului,se pun si galbenusurile frecate cu sare si 100 g de zahar,restul de zahar se dizolva in laptele caldut,smantana,untura,uleiul si mirodeniile.Se framanta foarte bine si se lasa la crescut.
Nuca macinata(1 cana/ cozonac) se amesteca cu 2-3 lg cacao,cu albusurile batute spuma si zahar(dupa gustul fiecaruia),vanilie,rom,1/2 praf de copt stins cu lamaie.Daca umplutura e prea inchegata se adauga putin lapte cald.Ea nu trebuie sa fie nici foarte moale pentru a nu curge.
Rahatul il taiem cubulete potrivite
Aluatul se imparte in 3,iar fiecare parte in 2.
Luam fiecare bucata si o intindem suficient cat sa ne rezulte la final un sul putin mai mare decat tava,pentru ca in urma impletirii celor 2 suluri,lungimea se va micsora.
Punem umplutura ,asezam rahat si rulam foarte bine si strans pentru a nu forma bule de aer,ulterior impletim cele 2 suluri,avand grija la capete sa le lipim bine sa nu se desfaca si il asezam in tava,lasandu-l la crescut pana ajunge aproape la inaltimea tavii.
Daca sarim peste acest lucru,s-ar putea ca acestia la cuptor sa crape.
Si dupa ce au crescut suficient,ii ungem cu un ou si presaram pe deasupra zahar,sau orice altceva dupa preferinte.Se lasa 30' la foc potrivit,apoi putin mai mare pana ce trece proba scobitorii( cca 60' in total ; depinde de cuptorul fiecaruia).