Cerne faina intr-un castron.
Freaca bine drojdia cu putin zahar. Amesteca laptele batut cu laptele proaspat si-l pune-l foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Toarna-l peste drojdie si amesteca bine pana se dizolva. Las-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa.
Amesteca uleiul cu untul si pune-le intr-o craticioara pe foc pana se topeste untul. lasa-l apoi sa se raceasca la temperatura camerei.
Bate galbenusurile cu un praf de sare, adauga zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.
Toarna drojdia activata cu laptele peste faina si amesteca cu o lingura de lemn. Adauga apoi galbenusurile, putin cate putin si amesteca bine pana se incorporeaza.
Unge compozitia cu putin ulei, acopera castronul cu folie de plastic si lasa-l sa creasca intr-un loc cald si ferit de curent cam o ora si jumatate.
Dupa ce a crescut, muta castronul in frigider pentru 12-14 ore, pentru ca aluatul sa se matureze.
Pudreaza apoi masa cu faina si imparte aluatul in doua. Intinde cate o foaie de aluat si unge-o cu crema de ciocolata, presara nuca maruntita si stafide si ruleaza.
Impleteste apoi cele doua rulouri si pune cozonacul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Acopera-l cu un prosop si lasa-l 20 de minute sa mai creasca.
Unge cozonacul cu galbenus de ou si presara deasupra zahar.
Coace cozonacul in cuptorul preincalzit la 165- 170 grade pentru 45 de minute.
Lasa cozonacul sa se raceasca de tot inainte sa il tai felii