un desert nelipsit din casa mea de sarbatori....
Cantitatile prezentate sunt pentru 6 forme de cozonac.
Se pun la dospit 100 g zahar, 1 ou, drojdia, ingrosate cu faina.
Intre timp se dizolva zaharul pe foc unde s-a asezat laptele.
Coca se framanta doar cu galbenusurile, albusurile se folosesc la crema.
Dupa ce s-a dizolvat zaharul in lapte si s-a dospit maiaua se framanta coca, avand grija sa nu opariti drojdia.
La sfarsit se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, praful de sare si uleiul. Dupa ce am terminat de framantat se rupe coca in 8-10 bucatele si se framanta din nou. Se acopera si se lasa la dospit 1 ora.
Intre timp pregatim CREMA din:
8 albusuri
10 linguri de zahar
coaja rasa de portocala
1 pachet de cacao
200 g nuca macinata
200 g stafide
1/2 kg rahat
esenta de rom
Se bat albusurile cu zaharul apoi se ingroasa cu celelalte ingrediente.
Se intinde o foaie peste care punem crema, apoi o rulam; la fel procedam si cu a doua foaie. Se trece apoi la impletirea cozonacului. Se lasa in tava o jumatate de ora la dospit. Se ung cu ou si se presara zahar. Ultimii 2 cozonaci se aseaza mai tarziu in tava ca sa nu se treaca cu dospitul (poate cand sunt aproape copti primii).
1
Praful de copt ii ajuta sa se coaca bine in mijloc.
2
Cozomacul se incearca daca s-a copt cu un betisor (de la matura) pe care am infasurat ata subtire. Daca ramane coca pe ata mai trebuie lasati in cuptor.