Cozonac

de Teo in Dulciuri, 30 Dec 2009 | 11411 vizualizari

 

un desert nelipsit din casa mea de sarbatori....

 

INGREDIENTE

  • 3 kg faina
  • 1 1/2 l lapte
  • 1 kg zahar
  • 8 oua
  • 2 lamai
  • 1 praf de sare
  • drojdie cat 2 nuci
  • 1 pachet praf de copt
  • 1 pahar de ulei

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Cantitatile prezentate sunt pentru 6 forme de cozonac.

Se pun la dospit 100 g zahar, 1 ou, drojdia, ingrosate cu faina.

Intre timp se dizolva zaharul pe foc unde s-a asezat laptele.

Coca se framanta doar cu galbenusurile, albusurile se folosesc la crema.

Dupa ce s-a dizolvat zaharul in lapte si s-a dospit maiaua se framanta coca, avand grija sa nu opariti drojdia.

La sfarsit se adauga galbenusurile, coaja de lamaie, praful de sare si uleiul. Dupa ce am terminat de framantat se rupe coca in 8-10 bucatele si se framanta din nou. Se acopera si se lasa la dospit 1 ora.

Intre timp pregatim CREMA din:

8 albusuri

10 linguri de zahar

coaja rasa de portocala

1 pachet de cacao

200 g nuca macinata

200 g stafide

1/2 kg rahat

esenta de rom

Se bat albusurile cu zaharul apoi se ingroasa cu celelalte ingrediente.

Se intinde o foaie peste care punem crema, apoi o rulam; la fel procedam si cu a doua foaie. Se trece apoi la impletirea cozonacului. Se lasa in tava o jumatate de ora la dospit. Se ung cu ou si se presara zahar. Ultimii 2 cozonaci se aseaza mai tarziu in tava ca sa nu se treaca cu dospitul (poate cand sunt aproape copti primii).

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Praful de copt ii ajuta sa se coaca bine in mijloc.

2

Cozomacul se incearca daca s-a copt cu un betisor (de la matura) pe care am infasurat ata subtire. Daca ramane coca pe ata mai trebuie lasati in cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (49)

Ina 1

20.06.2010, 11:23

cred ca-mi trebuie, ca nu-mi aduc aminte cum e asta

Teo 1

19.01.2015, 21:54

Multumesc pentru sprijin!

Teo 1

19.01.2015, 21:54

Multumesc pentru sprijin!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pasca exact ca la mama acasa