De mult timp vreau sa fac niste croissante, dar pentru a respecta reteta asa cum este de la mama ei, iti trebuie doua zile si multa rabdare.
Zile am, dar rabdare nu, de data asta :)))
Sper ca data viitoare, cand o fi ea, sa prestez niste croissante cu ciocolata, ca de-alea mancam eu cand eram mica. Mica la volum, nu ca varsta. :))))
In primul rand aducem toate ingredientele la temperature camerei.
Punem laptele la incalzit.
Punem si untul la topit, apoi il dam deoparte sa se raceasca putin, nu lucram cu el fierbinte.
Frecam drojdia impreuna cu zaharul pana la diluare, apoi adaugam laptele cald si o mana de faina.
Dizolvam o lingurita de sare in apa, apoi adaugam esenta.
Adaugam untul usor racit peste maiaua de drojdie, cele doua galbenusuri, omogenizam si incepem sa incorporam faina, turnand treptat si apa.
Amestecam usor, la inceput cu o spatula de lemn, apoi rasturnam aluatul pe masa de lucru si il framantam usor pana se incorporeaza faina.
Ne oprim din a adauga faina atunci cand aluatul nu se mai lipeste de maini.
Impachetam aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru 30 de minute.
Pregatim o folie de plastic de dimensiunea unei coli de hartie A3, pe care o pliem in doua si punem untul la mijloc, in interior.
Cu sucitorul de aluaturi incepem sa intindem usor untul, pana il uniformizam frumos.
Atentie, lucram peste folie, astfel incat untul sa ramana impachetat in interiorul foliei.
Il intindem cat coala A4, apoi il asezam pe un platou sau fund de lemn, asa impachetat si il dam la frigider.
Scoatem aluatul si il intindem intr-o foaie masurand astfel incat dimensiunea foii de unt sa fie 2/3 din dimensiunea aluatului.
Asezam la un capat al aluatului untul, dar avem griza sa lasam marginile libere, mai tragem si intindem putin de margini.
Pliem partea libera de aluat peste unt, apoi aducem peste aceasta partea a doua cu unt.
Impachetam aluatul asa pliat in folie, il batem putin cu sucitorul si ii presam marginile, apoi il dam la frigider pentru 30 de minute.
Scoatem aluatul din frigider si il intindem, pe latime, nu pe lungimea pachetului, asezand aluatul cu partea deschisa spre noi, pentru a nu ne trezi cu untul pe afara.
Pliem iar aluatul in trei, il presam cu sucitorul si il dam din nou la frigider impachetat in folie.
Facem aceasta operatie de trei ori, dupa care intindem aluatul intr-o foaie de grosimea degetului mic si decupam triunghiuri isosceles din ea, in functie de cat de mari dorim cornurile.
Eu am taiat foaia intai in fasii lungi, apoi am trasat triunghiurile.
Rulam triunghiurile de la baza spre varf si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, apoi le ungem cu galbenus de ou diluat cu purin lapte si dam tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade, sau in functie de cuptorul fiecaruia, pana se rumenesc frumos deasupra
1
Albusurile le pastram la congelator in caserola de plastic inchisa ermetic, sau in punga si le folosim la alte deserturi.