1. Pregatim mai intai aluatul de clatite, astfel : topim untul, apoi amestecam bine faina,laptele si ouale si toata aceasta compozitie o lasam in frigider la odihna, cca 30 min. Dupa scurgerea timpului aferent incepem sa coacem clatitele intr-o tigaie neaderenta, unsa in prealabil cu putin unt.
2. Cel de-al doilea pas presupune sa pregatim umplutura clatitelor. Astfel, punem mai intai la inmuiat in apa calduta stafidele, iar in intervalul cat acestea se vor hidrata, vom cali merele .
Intr-o tigaie incapatoare topim 50 gr unt, apoi punem merele ( eu le-am decupat ca niste sfere micute, dar pot fi taiate cubulete) , zahar brun ( 2-3 linguri) si scortisoara.. Lasam merele pe foc si amestecam din cand in cand pana acestea se inmoaie.
3.Separat, intr-un bol, punem ricotta ,stafidele hidratate,100 gr unt topit, 2 oua, mierea si coaja ras de lamaie; amestecam toate aceste ingrediente si la final incorporam si merele calite.
4. Foile de clatite le vom umple cu umplutura de mar si ricotta ; pliem foile in 2 pe verticala, apoi iara in 2 pe orizontala si ne va rezulta un fel de pernuta de clatita; astfel impaturite, clatitele se pun intr-o tava termorezistenta unsa cu unt si se dau la copt cca 20 min, la foc mediu.
5. Sosul de scortisoara se prepara amestecand sucul de mere usor incalzit cu zaharul pudra si scortisoara. Acest sos se toarna peste clatitele coapte.Servim clatitele caldute , decorandu-le dupa plac cu zahar pudra si decoruri din zahar caramelizat. Pofta buna!
1
ricotta se poate inlocui cu branza de vaci autohtona ( eu aveam insa o cutiuta care statea de prea mult timp in frigider! )
2
aluatul de clatite poate fi cel agreat de fiecare gospodina in parte!