Ziua națională a Lituaniei este sărbătorită astazi 16 februarie - Ziua proclamării independenței de stat (1918). Dupa reteta de Papanasi lituanieni - Varškėčiai, va invit astazi la clatite.
In Lituania, clatitele blynai sunt foarte populare.
Spre deosebire de blinis, aluatul este fara drojdie, deci un aluat de clatite obisnuit.
Se servesc umplute cu branza de vaci si acompaniate de smantana.
Seamana cu clatitele romanesti nu-i asa?
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/02/clatite-cu-branza-la-cuptor-blynai.html
Pentru clatite:
Umplutura:
Topping;
Puneti faina intr-un castron adanc. Adaugati sarea, zaharul, ouale treptat si diluati cu laptele. Amestecati bine si lasati sa se odihneasca 2 ore la rece. Dupa acest timp, adaugati lapte daca aluatul vi se pare cam gros si amestecati. Cu un polonic, depuneti din compozitie in tigaia incinsa si unsa. Formati astfel clatitele si le coaceti pe ambele parti. Continuati pana terminati compozitia.
Pregatiti umplutura:
Amestecati branza cu zaharul, vanilia, oul si stafidele.
Umpleti clatitele cu compozitia pregatita si depuneti-le intr-o tava unsa.
Amestecati smantana cu zaharul si varsati-o peste clatite.
Dati-le la cutorul incins la 220°C, timp de 10-15 minute.
Serviti-le calde pudrate cu zahar pudra.