Ciulama cu pipote, inimi şi mămăliguţă caldă.
Provocarea GastroArt
Mai întâi se pregăteşte supa pentru ciulama. Pentru aceasta, se spală pipotele şi inimile şi se pun la fiert într-o oală pentru supă de 4 litri, cu apă şi puţină sare. Se culege spuma. Se adaugă cepele tăiate în patru, care vor limpezi supa, apoi ardeiul gras tăiat în jumătăţi şi morcovii tăiaţi în patru.
Când este gata, se dă de pe foc şi se strecoară într-un ibric mai mare. Pipotele şi inimile se scot pe o tavă şi se lasă un pic la răcit ca să le putem tăia. Morcovii se taie rondele mai subţiri pentru a decora farfuriile (mie îmi place să-i şi mănânc, nu doar de decor :p )
Mai departe se pune la fiert apa cu sare pentru mămăligă. Eu o prepar în tuci. Când fierbe apa, se adaugă mălaiul în ploaie, până devine mai gros, ca un terci, dar mai moale, întrucât la fierbere se îngroaşă. Se lasă la fiert cam 20 minute (în funcţie timpul de fierbere, se face mai subţire sau mai vârtoasă). Când începe să clocotească, se amestecă energic unul-două minute şi se ia focul.
Între timp, se pregăteşte ciulamaua propriu-zisă: se rumeneşte uşor făina în puţin ulei încins, atât cât să devină aurie, apoi se stinge cu supă, puţin câte puţin, amestecând continuu. Se subţiază în funcţie de consistenţa dorită.
Se adaugă în ciulama pipotele şi inimile, se mai lasă să fiarbă un pic, amestecând, iar când ciulamaua clocoteşte, este gata. Se ia focul şi se decorează cu pătrunjel proaspăt şi morcovi.
Se serveşte cu mămăliguţă caldă.
Timp de pregătire: 10min
Timp de gătire: aprox 2h
Porţii: 4
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/ciulama-cu-pipote-si-inimi.html
1
Supa pentru ciulama este gata cam într-o oră, pipotele trebuie să fiarbă bine şi să se poată tăia uşor, iar supa să iasă bună.
2
La ciulama, eu pun, de obicei, 3 linguri cu făină pentru 4 porţii şi apoi o subţiez cu multă supă, astfel încât ciulamaua să nu fie nici prea groasă, nici subţire ca un sos, ci suficient de consistentă, însă fiecare o găteşte după gust.