După cum știți deja mulți dintre voi, nu prea sunt prietenă cu borșul sau acreala, dar asta nu mă împiedică să savurez o ciorbă/supă din carne de ied (achiziționată de la prietenii @tarancutadin Romania) într-o altă abordare, albă cu multă smântână și dreasă cu gălbenușuri de ou.
Noutatea a fost introducerea șteviei în ciorbă 😉 Zilele astea se pare că e fost vedetă în bucătăria Panacris! 😉
Eeee și măcelarul familiei, TataZmeu e mereu pe fază ;) abia așteaptă să tranșeze cărnița proaspătă! ;)
Carnea se spală, se porționează și se pune la fiert în apă rece cu puțină sare, cca. 60 de minute la foc mediu, semiacoperit. Se spumează la nevoie. După ce s-a fiert se scot bucățile de ied, se scoate carnea de pe os, apoi se pun într-o altă oală, sau aceeași curățată, se strecoară supa obținută peste bucățile de carne dezosate, apoi se dă din nou la fiert la foc mic.
Între timp mațele se mai curăță prin metoda umplerea lor cu apă rece, apoi scurg pentru a se se scăpa de eventualele impurități, apoi se taie bucățele de cca. 4-5 cm și se adaugă în supa de mai sus pentru a se împrieteni cu carnea de ied.
Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie bucățele, de această dată.
Verdețurile se curăță, se spală apoi se toacă mărunt.
Toate acestea se călesc scurt în puțin ulei de floarea soarelui și apă, separate, apoi se adaugă la ciorba de mai sus. Se asezonează de sare, piper și se lasă la fiert cca. 25 de minute.
Se drege cu gălbenuș de ou bătut cu smântână și oțet, doar înainte de a fi servită, spre a se evita îmbrânzirea ciorbei.
Se servește fierbinte cu leuștean tocat mărunt, ardei iute, oțet sau zeamă de lămâie, după gustul fiecăruia.
Spor și poftă bună!