Un mod de a avea rapid o ciorbă la iarnă! Am făcut-o anul trecut si am repetat-o anul acesta făra să mai ţin seama de reţetă-am pus ce aveam prin grădină. În plus, am adăugat anul acesta praz, gulii, dovlecei, toate date prin maşina de tocat şi puse de la început împreună. Frunzele le-am adăugat mai târziu!
Am pus niste salicilat si le-am pus în sticle de plastic de 500 ml când nu mai era aşa de fierbinte să nu se deformeze recipientul. Aşa că reţeta mea e doar un punct de plecare pentru propria reţetă.
Se dau roşiile prin separator şi se pun la fiert. Se dau prin maşina de tocat/robot/răzătoare sau se taie mărunt şi se adaugă în bulion. Se fierb o oră amestecând să nu se prindă. Se adaugă sarea, frunzele tăiate mărunt şi se mai fierbe 10-15 minute.
Se pune rezultatul în borcane mici cât să fie pentru o ciorbă.Se toarnă fierbinte în borcane sau sticle largi la gură(sterilizate şi fierbinţi). Se pun în pături până a doua zi. Eu am avut sticle cam mari de data asta!
Iarna, pui apa la clocotit, adaugi un borcan de zarzavat , pui şi nişte ulei şi ai ciorba gata. Poţi adauga şi paste. Ca să fac o probă, cu ce a rămas, am făcut o ciorbă şi am adăugat "sloboaşte(lenea muierii)". Se sparge un ou, se adaugă făină, nişte apă cât să iasă un aluat mai gros decât cel de clătitte. Se slobod cu o furculiţă în apa clocotită aceste paste instant.