Ştirul roşu, cunoscut şi sub numele de amarant este cunoscut ca un super aliment, întrucât atât frunzele cât şi seminţele au beneficii deosebite pentru sănătate.Chiar dacă este ruda mai puţin preferată a spanacului, frunzele de ştir sunt mult superioare altor verdeţuri, deoarece sunt considerate "super-putere" datorită nutrienţilor. Beneficii pentru sanatate ; Frunzele de stir sunt un depozit viu de substante nutritive,au aport scazut de calorii, au un continut ridicat de fibre,sunt bune pentru anemici, imbunatatesc imunitatea, sunt bogate in vitaminele A, B, K , sunt bogate in potasiu si proteine, contin lizina un aminoacid esential care este esential pentru producerea energiei si absortia calciului, ajuta la cresterea parului si mentin o piele sanatoasa, reduc colestelorul, bogate in calciu si usor de digerat. Si eu concluzionez ca iese o ciorba delicioasa .
Mai intai mi-am pregatit ingredientele, am cules stirul, ceapa, usturoiul, le-am curatat si spalat, apoi le-am taiat marunt. Am pus oala pe foc sa se incinga am adaugat ulei cca 50-60 ml, am pus la calit amestecul de legume congelate, ceapa si usturoiul, am calit la foc iute cca 5-6 min, apoi am adaugat orezul, un pic de sare si am turnat 1 l apa, am lasat sa dea in fiert. Dupa ce a inceput sa fiarba am adaugat stirul taiat marunt si am mai turnat 2 l apa. Am lasat sa fiarba la foc mic cca 30 min, dupa care am potrivit de sare si am acrit cu bulion de zarzare. Este foarte buna rece cu ceapa verde, dar se poate manca si fierbinte. Avand in vedere ca deja e cald afara merge la fix o ciorbita rece, mai ales cand iesi obosit din gradina. Sa aveti pofta, asta daca v-am trezit interesul.