cand eram acasa faceam ciorbita asta numai cu smantana...de altfel mai toate ciorbele le faceam cu smantana, dar acum nu prea mai pun smantana la ciorbe, fiindca sotul nu prea e adeptul ei...si cum gatesc doar pt el...asta este...oricum smantana se poate adauga in farfurie, fiecare dupa bunul plac...
cantitati exacte eu nu prea am la mancaruri, fiindca eu pe fac "dupa ochi"...doar orientativ am sa le trec, fiecare poate adapta cantitatile la nevoile sale...( cum de altfel fac si eu...)
intr-o oala se pun la fiert ceapa, frunzele de telina si leustean, radacina de telina si ardeiul intreg. se lasa sa fiarba bine. cu putina sare.
se prepara carnea cu oul, orezul, pesmetul si patrunjelul si se sareaza putin si se pipereaza. se amesteca f bine.
se scot legumele din oala, ardeiul se curata de pielita si se toaca marunt si se adauga la supa. eu nu-l toc ardeiul in ciorba fiindca e greu la stomac pielita de pe el. pana recent aruncam de tot , dar acum m-am gandit ca asa fara pielita se paote folosi, si da si gust mai bun.
se fac perisoare mititele cat sa bagi un ao data in gura si se adauga in oala dupa ce inainte ati turnat o ceasca de apa rece. lasati sa fiarba la foc mic. dupa ce a fiert vreo 10 min adaugati morcovii taiati rondele si bulionul si mai lasati sa fiarba perisoarele bine. inacriti cu bors magic.
dupa ce ati inchis focul dregeti ciorba cu o maia dintr-un galbenus de ou si smantana, subtiati-o inati cu ciorba din oala, asa nu riscati sa se stranga oul...ceea ce este inestetic...apoi turnati in ciorba
ciorba se paote face si fara bulion...eu tre sa pun musai...ca sa nu fie alba...ca nu-i place sotului...
la masa se mai poate adauga smantana , fiecare dupa gust.