Sunt un mare amator de supe, borșuri sau ciorbe de legume, cu sau fără carne. Acesta este motivul pentru care m-am gândit să fac o ciorbiță de legume cu varză acră, tocmai potrivită în zilele de post și nu numai. Este foarte răcoroasă și apreciată chiar și în zilele toride de vară.
Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 5 l cu ciorbă.
Varza murată o tăiem fideluțe sau o tocăm mărunt, cum ne place.
Curățăm ceapa, usturoiul, cartofii, morcovul, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile și ardeiul iute. Ceapa o tocăm mărunt iar rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință. Ardeiul iute îl tăiem rondele iar roșiile și cartofii, cubulețe nu prea mari. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Sotăm ceapa și legumele la foc iute după care adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar până ce scade zeama lăsată de ele. Într-o oală mare punem cca 4 l de apă, o înfierbântăm, după care adăugăm legumele sotate, cartofii, fasolea păstăi și varza murată tocată și lăsăm la fiert cam o oră. Gustăm între timp ca să vedem dacă legumele, cartofii și varza sunt bine fierte. Dacă ne place mai acru, putem să mai adăugăm moare de la varză și/sau suc de roșii și mai dăm un clocot. Când este gata oprim focul și asezonăm cu condimente, după gust și usturoiul pisat, pentru un plus de savoare.
Observație: Mare atenție câtă sare punem deoarece varza fiind acră, deja conține sare, la fel și moarea!
Eu am servit ciorbița ornată cu rondele de ardei iute, pătrunjel verde, tocat mărunt și cu multă smântână.
Poftă bună!
1
Puteți adăuga și mărar și/sau leuștean verde tocat, dacă vă place.
2
Puteți adăuga chiar și cimbru verde sau uscat, dacă doriți
3
Puteți servi ciorbița cu smântână dar nu va mai fi de post.
4
Puteți pune la fiert în ciorbă kaizer, mușchiuleț, costiță sau ciolan afumat dar nu va mai fi de post.
5
Dacă nu aveți roșii proaspete, puteți folosi pastă de roșii, roșii în bulion sau suc de roșii.