Ce e chisatura? Se face in zona Sebes, judetul Alba, bunica mea ne facea vara cand eram copii ciorba cu chisatura. Se taie cateva bucati de slanina si se maruntesc bine bine cu un cutit, dupa care se adauga patrunjelul si se toaca impreuna tot cu cutitul pe un carpator (dog ii spunem noi). Aceasta chisatura se adauga in ciorba la sfarsit, se mai da un clocot si e gata ciorba.
Ii da o aroma deosebita gustul de slanina afumata.
Fasolea se curata si spala si se taie in 3 bucati. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei. Se adauga treptat morcovul taiat rondele pe jumatate si telina. Se calesc pana devin moi, se adauga fasolea si se acopera cu apa. Se acopera cu un capac si se lasa la fiert. Cand e aproape gata se pregateste chisatura (cum am scris mai sus)- se toaca slanina marunt impreuna cu patrunjelul frunze si se adauga in ciorba. Adaugam si bulionul si lasam sa dea in clocot. Se condimenteaza dupa gust cu sare si delikat si se adauga cei 6 catei de usturoi.
Se serveste calda impreuna cu paine (cu ceapa am avut noi). Noi mai punem cate o lingura de smantana ca asa ne place:)
O ciorba rapida si delicioasa.
Pofta buna!!!
1
se poate pune in loc de slanina kaizer sau costita afumata.