O ciorba de dovlecei care se poate consuma rece sau calduta; este bine venita pe caldurile de afara .
Este hranitoare, usor de facut si deosebit de gustoasa.
Se curata dovleceii, se taie pe lungime si se scot samburii.Dam pe razatoarea cu gauri mari, pulpa dovleceilor.
Curatam ceapa si o taiem felii oblice, rosia o taiem cubulete, la fel ardeiul gras.
Intr-o oala sotam in uleiul incalzit ceapa, ardeiul si apoi rosia, 5 minute , amestecand cu lingura.
Adaugam pasta de gogosari, dovleceii rasi si apa cat sa depaseasca legumele cu 4 degete.Punem si cateva crengute de marar verde.Daca aveti zer , inlocuiti cu mare incredere 1/2 din cantitatea de apa cu el...nu veti regreta, este foarte sanatos .
Asezonam ciorba si o lasam sa dea in clocot 15 minute pina se fierb legumele.
Laptele prins il amestecam in borcan cu o lingura , apoi adaugam un polonic de ciorba fierbinte peste lapte, amestecam si rasturnam compozitia peste ciorba.
Stingem focul si presaram deasupra 2-3 crengute de marar verde tocat.
Nu uitati de ardeiul iute !
Se serveste calduta, cu smantana (optional).
Ciorba de dovlecei rece, este deosebit de gustoasa, mai ales daca atunci o scoti din frigider si adaugi smantana tot rece. Este racoritoare si nu transpiri, dupa ce o consumi.
Pofta mare !