„Provocarea GastroArt”
Pentru ca este una dintre ciorbele copilariei mele, preparata de bunica mea, m-am gandit ca este chiar perfecta pentru a participa cu ea la „Provocarea GastroArt”.
Este o ciorba de cartofi cu multe legume, in special radacinoase, pe care noi o serveam cu ceapa rosie, iar bunicul mai punea alaturi si un țoi cu țuică de prune din productia proprie.
Zicea el ca merge bine cu ciorba acra.
Se curata ceapa, se spala, se toaca solzisori si se pune la calit in uleiul incins.
Se curata radacinoasele, se toaca in cuburi si se adauga peste ceapa, cand aceasta isi schimba culoarea. Se amesteca bine si se lasa la calit pana cand toate legumele incep sa se patrunda.
Se adauga apoi, apa fierbinte si se lasa ciorba sa fiarba pentru cateva clocote.
Intre timp, se curata cartofii, se spala si se taie in cuburi mai mari.
Se adauga in ciorba, cand legumele sunt aproape fierte.
Se adauga si putina sare si putin cimbru uscat.
Cand cartofii incep sa se patrunda, se adauga bulionul de corcoduse, preparat anterior si pastrat la borcane.
Dupa cateva clocote, se adauga si ardeiul curatat si tocat in cuburi si frunze de telina tocate marunt.
Acestea dau ciorbei o aroma placuta.
Se mai potriveste gustul ciorbei de cartofi cu cele necesare, iar dupa stingerea focului se adauga patrunjelul verde, tocat marunt.
Este o ciorba gustoasa, acrisoara si placut aromata, de la cimbru si frunzele de telina.
1
Ardeiul se va adauga spre final de fierbere pentru a se mentine usor crocant.
2
Se mai poate adauga si marar verde sau leustean.