Ideea am preluat-o de la Ligia, dar nu am respectat intocmai reteta ei. pentru ca nu am avut toate ingredientele.
A iesit o mancare delicioasa, dar cam mica portia, asa mi-au reprosat baietii.
Pentru chiftelute:
Pentru sos:
In plus: 4 oua
Pentru chiftelute, curatam legumele, le spalam si le grupam pe categorii: ceapa si usturoiul le trecem prin robot impreuna si le amestecam cu carnea tocata si de asemeni, morcovul si cartofii impreuna, ii trecem prin robot si ii amestecam cu carnea tocata dupa ce i-am scurs bine de zeama.
Tocam patrunjelul si il adaugam in amestecul de carne tocata, apoi asezonam totul cu sare si condimente.
La final adaugam doua oua si omogenizam compozitia.
Formam bilute cat nuca de mari si le prajim in uleiul incins, apoi le lasam sa se scurga intr-o sita.
Pentru sos, trecem prin robot ardeiul copt si curatat, impreuna cu rosia decojita.
Ceapa si usturoiul le curatam si le tocam marunt, apoi le calim in uleiul incins, amestecandu-le sa nu se arda.
Cand ceapa devine translucida, adaugam ardeiul copt si rosia, putina sare, zaharul si condimentele.
Lasam sosul pe foc aproximativ 10 minute, dupa care adaugam chiftelutele si foile de dafin.
Eu am adaugat 16 chiftelute, cate patru per portie, restul le-am servit calde cu mustar.
Completam cu apa calda cat sa fie chiftelutele acoperite, apoi punem un capac peste vasul de pe foc si lasam totul sa fiarba inabusit 8-10 minute, dupa care gustam sosul si mai adaugam sare si condimente, daca mai este cazul si ouale, unul cate unul.
Acoperim din nou vasul si il mai lasam pe foc pana cand ouale prind crusta la suprafata.
Stingem focul si adaugam patrunjelul verde, tocat.
Pofta buna!
1
Recomand ca ouale sa se sparga separat intr-un bol si apoi sa fie adaugate incet in sos, pentru a nu se imprastia albusul.