"Retete de suflet"
Pentru aceasta reteta am tras putin cu ochiul in curtea Oanei, doar ca ea le-a facut la Crock Pot, eu am ales sa le pregatesc la cuptor. Foarte bune au iesit. Multumesc pentru inspiratie, Oana! >:D<
Pt. chiftelute:
Pt. sos:
Se prepara chiftelutele. Intr-un bol se pune carnea tocata. Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoarea cu gauri mici. Se pune peste carne. Cartoful se curata, se spala si se da pe razatoarea cu gauri mici. Se storc bine cartofii si se pun peste carne. Se da pe razatoare si usturoiul sau se piseaza. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se pune oul, patrunjelul tocat si pesmetul. Se amesetca bine folosindu-ne de mana. Dupa ce s-a omogenizat bine compozitia, se formeaza bilute potrivite. Se pun pe o farfurie si se lasa deoparte pana se pregateste sosul.
Rosiile se spala, se oparesc in apa clocotita, se decojesc apoi se taie in cubulete. Ceapa se curata si se taie in cubulete. La fel si usturoiul. Se pun peste rosii, se toarna apa, otetul balsamic, uleiul de masline, sarea, zaharu si piperul. Se amesteca totul bine.
Se ia un vas de yena si se toarna putin din amestec, cat sa acopere fundul vasului. Se asaza chiftelutele una langa alta, astfel incat sa incapa toate. Se toarna peste restul sosului, se asaza deasupra crengutele de rozmarin, cimbru si frunzele de dafin. Se acopera vasul cu folie de aluminiu sau cu capac, daca are vasul. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 1 ora. Dupa acest timp, se incearca chiftelutele si daca sunt gata se mai lasa 15 minute fara a fi acoperite.
Intre timp se prepara piureul de cartofi dupa care se servesc chiftelute, garnisite cu patrunjel verde tocat.
Pofta buna!
1
Se pot servi chiftelutele ca atare cu paine proaspata sau cu garnitura preferata.
2
Se poate inlocui carnea de porc cu carne de pui iar timpul de gatire va fi mai mic.
3
Din compozitia pentru chiftele mi-au iesit 27 de bilute.