O reţetă pe care am găsit-o din întâmplare pe www.luminish-s-cakes.blogspot.com şi care aştepta la rând pe interminabila listă cu „Musai de făcut”.Cum rămăsesem fără pâine în casă,tocmai bine s-a ivit prilejul să le fac.
Drojdia se lichefiaza cu o lingurita de zahar,putina apa calduta si o lingura de faina.Se lasa sa dospeasca.
Faina se cerne impreuna cu sarea intr-un bol.Se face o adancitura la mijloc in care se pune untul topit si racit si drojdia dospita.
Se pune apa calduta cate putin si se framanta pana cand se obtine un aluat elastic ,care se desprinde de marginile vasului.
Pentru a framanta mai usor,puteti sa va udati mana cu apa calduta in timp ce framantati.
Daca vi se pare prea moale,puteti sa mai adaugati faina sau apa daca este prea tare.
Mie mi s-a parut a avea exact consistenta dorita cu cantitatea aceasta de apa.
Acoperim bolul cu un servet curat si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut lipsit de curenti de aer.
Cand aluatul isi va fi dublat volumul,putem sa pregatim chiflele.
Intr-o oala punem sa fiarba 2 litri de apa cu 4 linguri de sare si 12 lingurite de bicarbonat de sodiu.
Din aluat formam chifle potrivite ca marime(50 gr).Cand apa a inceput sa fiarba,punem chiflele sa fiarba pentru 30 de secunde.
Se scot cu o paleta,se scurg de apa si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Cu un cutit bine ascutit crestam chiflele pe mijloc si presaram susan sau sare grunjoasa.
Punem tava in cuptorul incins pentru aproximativ 20 de minute,pana cand sunt rumenite frumos deasupra.
Chiflele vor avea o crusta crocanta dar vor fi foarte pufoase in interior.
Totusi sunt foarte bune calde,daca le pastrati puteti sa le incalziti la microunde.