Toată lumea apreciază pâinea și produsele de panificație preparate în casă. Și nouă ne plac foarte mult și de aceea, eu fac adeseori pâine, chifle, sau batoane, pentru că gustul lor este mai bun decât al acelora din comerț, chiar dacă asta înseamnă puțină muncă în plus. Sunt pufoase, bune, frumoase și chiar economice...
Din ingredientele de mai jos am făcut 16 chifle medii, cam câte 2/porție.
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul.
Se toarnă lapte cald în mijlocul vasului și se amestecă drojdia cu zahărul, până ce se dizolvă. Se adaugă, în continuare laptele cald, puțin câte puțin și se încorporează toată făina.
Se adaugă treptat uleiul și se frământă ușor, până ce se încorporează tot, iar aluatul devine elastic și nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă vasul la un loc călduros, ferit de curenții de aer rece, ca să dospească.
După 30-40 minute, când aluatul s-a dublat, ca mărime, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă cu puțină făină, pentru eliberarea aerului.
Se împarte aluatul în două bucăți și fiecare din ele se porționează în câte chifle doriți să faceți. Eu am făcut câte 8 chifle din fiecare bucată de aluat, pentru că voiam să fie medii, nici mari, dar nici prea mici.
Pentru modelarea chiflelor, se ia câte o bucățică de aluat, se formează o bilă care se aplatizează și apoi se învârte în mâini, trăgând ușor de marginile ei, pentru ca suprafața chiflei să rămână netedă. Marginile chiflei se adună și se lipesc dedesubt, după care se pune în tavă, pe hârtia de copt.
La fel se procedează pentru modelarea tuturor chiflelor, până la epuizarea aluatului. Se lasă suficient spațiu în tavă, între chifle, pentru că ele vor mai crește.
Se mai lasă chiflele să crească în tavă, timp 10 minute, după care se ung cu ou ”bătut”, se presară susan și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenesc frumos.
Când sunt gata rumenite, se scot din cuptor și după 3-4 minute se acoperă cu un șervet curat, ca să nu se usuce/întărească, ci să rămână moi și bune.
1
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Se poate folosi și unt, în loc de ulei (cam 75 grame).
3
Pentru dospit, aluatul trebuie să stea acoperit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
4
După ce și-a dublat volumul, aluatul mai trebuie frământat cu puțină făină, ca să se elibereze aerul care l-a umflat și ca să devină mai dens și ferm. Nu vă temeți, aluatul va crește din nou!
5
După ce ați modelat chiflele, lăsați-le puțin să mai crească în tavă, după care ungeți-le cu ou și presărați-le cu susan.
6
Lăsați spațiu între chifle, în tavă, pentru că vor mai crește.
7
Înainte de a da tava cu chifle la cuptor, încingeți-l!
8
Rumeniți frumos chiflele, nu le ardeți!
9
La 3-4 minute după ce scoateți chiflele din cuptor, acoperiți-le cu un șervet curat și uscat, ca să rămână moi și bune.