m-am gandit in fel si chip cum sa gatesc acest peste, pana la urma m-am oprit la gratar, dupa cum si voi dragilor m-ati sfatuit.( de fapt Ruxy m-a convins...)...dar fiindca am mancat nu demult peste pe gratar cu saramura la niste prieteni moldoveni, am facut si eu, ca tare mi-a placut...e prima data cand mananc chefal ( eu stiam ca-i zice cefal...) si pot spune ca e f bun, eu care nu ma omor cu pestele...pe asta l-am primit de la un amic , care merge la mare, la pescuit, dar daca asa sta treaba, apoi il trimit si eu pe sotu neaparat...
una peste alta, a fost o cina pe cinste, cu nitic amamaliguta, si fiindca maia veam ceva orez, am pus si de-asta pe masa...
Pestii intregi i-am spalat bine si curatat de solzi, le-am taiat capetele si apoi i-am taiat bucati in trei pe fiecare( erau destul de marisori). I-am codimentat pe interior cu condimente de peste, ulei de maline si suc de lamaie, i-am lasat vreo 10 minute intr-un vas cu capac, timp in care am pus gratarul de aragaz la incins. Am pus 2 cani de apa in vasul de jos si o lg de otet. Am luat bucatile de peste si le-am pus pe gratar, am mai turnat ulei si deasupra si am pus capacul, am lasat sa se prajeasca frumos, cam vreo 30 minute a durat toata distractia.
Intre timp am pregatit o mamaliguta simpla, numai cu apa, malai, sare si un cub de margarina. Garnitura de orez imi ramasese de la amiaza, asa ca am adaugat si din aceasta putin, in caz de nevoie...
Pestele prajit l-am pus intr-un castron, am turnat peste el zeama din vasul gratarului, am adaugat cateii de usturoi dati pe razatoarea mica, praful de usturoi cu ardei iute, inca ceva sare, dupa gust si patrunjelul verde. Am pus capac si am lasat vreo 10 minute, apoi am asezat frumusel masa de seara...
Am papat ca nesimtitii, fara masura, cu pofta mare.
1
in saramura se mai poate adauga o lg de suc de rosii si boia
2
capetele de la peste se pot pastra, pt o ciorbita eventual sau o alta saramura, cand aveti peste mai putinel...