Desi nu sunt o fana a checurilor, acesta m-a cucerit de la prima degustare. Foarte aromat, cu o textura usor umeda, dulce-acrisor, ce mai, combinatia de lamaie cu afine este una fericita si face duntr-un banal chec un desert spectaculos.
Mai intai se pregateste o forma de guguluf care se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Intr-un bol se mixeaza untul moale cu zaharul pudra. Se adauga apoi pe rand ouale intregi si se mixeaza bine. Se rade coaja unei lamai, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt alternand cu sucul de lamaie. Jumatate din compozitie se pune in forma de guguluf.
Compozitia e destul de vartoasa, nu seamana cu cea de pandispan deci trebuie intinsa cu lingura. Se pun afinele congelate, apoi restul de aluat. (Afinele nu se decongeleaza pentru a nu colora prajitura mai mult decat e nevoie.) Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace prajitura 40 minute. Se face testul cu scobitoarea. Cand e gata, se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca apoi se glazureaza. Pentru glazura se amesteca sucul de lamaie cu zaharul pudra pana cand are consistenta potrivita. Se decoreaza cu afine.