Chec cu afine si glazura de lamaie un desert perfect pentru orice ocazie, fie ca il servesti la micul dejun, la o gustare de dupa-amiaza sau ca desert dupa cina. Afinele aduc un contrast delicios de dulce-acrisor, iar glazura de lamaie adauga o nota racoritoare, echilibrand perfect gustul. Aceasta reteta este simplu de realizat, iar rezultatul final este un chec pufos, aromat si plin de savoare.
Cum se prepara Chec cu afine si glazura de lamaie un desert perfect pentru orice ocazie
Preincalzirea cuptorului: Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge o tava de chec cu unt si tapeteaz-o cu faina sau foloseste hartie de copt.
Prepararea compozitiei: Intr-un bol mare, bate untul cu zaharul pana devine o crema pufoasa si deschisa la culoare. Adauga ouale, pe rand, si continua sa amesteci pana cand sunt bine incorporate. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa.
Adaugarea ingredientelor uscate: Intr-un alt bol, amesteca faina, praful de copt si sarea. Incepe sa adaugi treptat amestecul de faina in compozitia cu unt, alternand cu laptele, pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate.
Incorporarea afinelor: Presara afinele cu putina faina pentru a preveni scufundarea lor in aluat. Adauga-le apoi in compozitia de chec si amesteca usor, pentru a nu le zdrobi.
Coacerea: Toarna compozitia in tava pregatita si niveleaza suprafata. Pune tava in cuptorul preincalzit si coace checul timp de 45-50 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii (scobitoarea introdusa in mijlocul checului trebuie sa iasa curata).
Racirea: Scoate checul din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tava pentru aproximativ 10 minute, apoi transfera-l pe un gratar pentru a se raci complet.
Prepararea glazurii: Intr-un bol mic, amesteca zaharul pudra cu sucul de lamaie. Adauga sucul treptat pana obtii o consistenta suficient de groasa pentru a se mentine pe chec, dar destul de fluida pentru a se intinde usor.
Glazurarea: Dupa ce checul s-a racit complet, toarna glazura de lamaie pe deasupra, lasand-o sa curga usor pe margini.
Servirea: Checul cu afine si glazura de lamaie este gata de servit! Poate fi pastrat la temperatura camerei intr-un recipient inchis ermetic pentru cateva zile, desi este atat de delicios incat probabil va disparea mult mai repede.
Savureaza-l alaturi de o ceasca de ceai sau cafea! Recomandam si chec pufos cu cacao