1. Punem faina intr-un bol, dam deoparte o cana de faina din cantitatea initiala (vom avea nevoie mai tarziu de ea), facem o adancitura in mijloc, punem drojdia, zaharul si 300 ml apa. Avem grija sa faramam drojdia bine cu mana, ca sa se dizolve. Lasam vasul, acoperit, la dospit 15-20 minute.
2. Cand maiaua a crescut punem restul de apa si framantam energic, pana incorporam toata faina.
3. Turnam uleiul si sarea si framantam 5-10 minute, adaugam si jumatate de cana de faina si framantam pana cand aluatul se desprinde de vas. Lasam aluatul la dospit o ora - o ora si 30 minute, acoperit cu un prosop.
4. Dupa ce a dospit, impartim aluatul in doua tapetam blatul de lucru cu faina ramasa si modelam doua paini. Le punem in tavi tapetate cu hartie de copt, le crestam si le lasam acoperite cu un prosop la dospit (10 min).
5. Introducem painile in cuptorul princalzit la 190 grade celsius pentru 45-55 minute, pe raftul din mijloc. Totodata punem in cuptor, jos, un vas cu apa, pentru ca painea sa nu se usuce.
Enjoy!