Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa
Imi aduc aminte cat ma invarteam pe langa mami, sa vad ce face, cate oua, cat zahar , cat lapte pune..... care e procesul tehnologic.....niciodata nu stia reteta. Tot timpul punea dupa ochi, trebuia sa-mi notez de fiecare data cantitatile si sa aleg dintre cea care mi se pare mai buna......nu gresea niciodata produsul finit......fie vorba intre noi, nu il impletea, tragea cu ochiul la mine pentru ca ma lasa pe mine sa fac treaba asta....mai usoara...:)) Acum am definitivat-o, asta e cea mai bunaaaaa reteta....parerea mea. Ramane de vazut ce ziceti voi!
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de: faina drojdie, zahar, oua, ulei, lapte, nuca, cacao
Ingrediente pentru Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa:
Cum se prepara Cea mai buna reteta de Desert cozonac, pufos si gustos ca la mama acasa:
Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar, se adauga putin lapte cald si se face maiaua. Se lasa la crescut 20 de minute.
Intre timp se amesteca restul de lapte cu zaharul, ouale, sarea, zaharul vanilat si esentele.
Se amesteca apoi cu maiaua si faina, un praf de sare si incepe framantatul. Trebuie sa avem un aluat moale si pufos. La sfarsit se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza tot. Se lasa la crescut acoperit cu un prosop, pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cald.
Se pregatesc formele, se ung cu ulei, eu pun si hartie de copt sa nu se arda. Intre timp se pregateste umplutura.
Se taie rahatul fasii, nuca prajita usor in cuptor se faramiteaza, stafidele se pun la hidratat in cateva linguri de lapte cald cu esenta rom, iar cacaua se dizolva in ulei....punem uleiul firicel si amestecam....ca la maioneza, pana se dizolva cacaua, dupa care dizolvam cu lapte....sa nu va speriati daca se ingroasa compozitia , puneti lapte pana ajungeti la consistenta unei smantani mai diluate un pic pentru a putea fi intinsa pe coca.
Se imparte aluatul crescut in 4 bile, vor iesi 2 cozonaci. Se unge masa cu putin ulei si se intind cele patru foi in forma de dreptunghi.
Se unge cu cacaua, se presara rahatul, nuca si stafidele dupa care se ruleaza aluatul pe lungime, obtinand 4 rulouri. Se rasucesc cate doua rulouri, aveti grija sa bagati capetele un pic dedesupt, pentru a nu se desface in tava. Se pun cozonacii in forme si se lasa la crescut, acoperiti cu un prosop curat, intr-un loc cald, cam 30 de minute. Dupa ce au crescut, se ung cu ou si se presara susan si/sau mac, dupa preferinta.
Se coc cozonacii in cuptorul preincalzit la 170 de grade, aproximativ 45 de minute.
Se verifica cu scobitoarea daca sunt facuti, daca iese curata sunt gata! Se scot din forme si se lasa la racit.
Pofta mare!
Noua ne place mult si varianta de Cozonac pufos fara framantare sau Cozonac cu crema de nuca
Va recomandam cu drag si reteta Cozonac Leopard