Cataif

de Doralinda in Dulciuri, 1 Iun 2014 | 13116 vizualizari

 

Un desert minunat ptr iubitorii de ceva.....foarte dulce!!! Originea?! Pai, cred ca in toate tarile orientale exista, pana si in Constanta (de unde ma trag ;;) dar aceasta reteta o am de la soacra mea, deci e varianta greceasca.

 

INGREDIENTE

  • 450 gr nuci macinate
  • 25 gr pesmet
  • 2 linguri scortisoara pudra
  • 1 lingura coaja de lamaie rasa
  • 1 lingura cuisoare pudra
  • 3 linguri coniac
  • 450 gr aluat cataif (nu stiu daca se gaseste in Romania, e aceiasi compozitie ptr foi subtiri doar ca arata ca firele de ate)
  • 225 gr unt nesarat
  • 225 gr margarina
  • Ptr sirop:
  • 1350 gr zahar
  • 960 ml apa
  • sucul de la o lamaie stoarsa
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • fistic ptr decor
Portii: 30
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cataif:

Amestecati primele 5 ingrediente intr-un vas si stropiti apoi cu coniacul dupa care amestecati iar. Desfaceti foile de cataif (firele) ptr a se aera si a nu fi lipite, si impartiti in 30-35 de portii, fasii lungi cca 10 cm, apoi asezati peste ele,un prosop umed, ptr ca se vor usca apoi foarte repede! Luati o portie din cataif si puneti o lingura din compozitia de nuci de-a lungul fasiei apoi rulati, dar NU strans ptr ca in timpul coacerii se va intarii!!! In schimb, cand veti puneti in tava (unsa in prealabil cu unt) portiile de cataif, sa le asezati strans. Continuati asa pana la umplerea tavii. Topiti untul si margarina impreuna apoi turnati peste cataifi. Acoperita tava cu o folie de aluminiu si coaceti in cuptorul preincalzit la 180C ptr cca 30 min, apoi luati folia de aluminiu si mai coaceti ptr alte 30 min pana cand va prinde o culoare aurie si e crocant. Intre timp, preparati siropul, prin fierberea ingredientele ptr cca 5 min. Cand s-a copt, scoateti din cuptor si turnati peste fiecare cataif din siropul cald apoi turnati si restul, se va absoarbe totul in max 10-15 min. Lasati sa se absoarba tot siropul inainte de a servi. 

TIPS-URI

1

In sirop, in loc de coaja de lamaie, puteti pune un baton de scortisoara

2

in cazul in care vi se par prea multe, puteti pune in 2 tavi, una o coaceti, iar cealalta, stropita cu unt, puneti la congelator si inainte sa dati la cuptor, lasati sa se decongeleze.

3

NU acoperiti cataiful ptr ca nu va mai fi crocant! Poate ramane la temperatura camerei pana si o saptamana ptr ca nu contine oua sau lapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cataif" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (58)

Doralinda 1

03.06.2014, 08:38

Cu placere Sylvie da, si baclavaua imi place la fel de mult. O poti face asa cum o am o descrisa, dar o poti face si bucati mici, decupand din foi. Spor la gatit

Sylvie 1

03.06.2014, 16:39

O sa-ti dau de stire ,cand voi face

Doralinda 1

03.06.2014, 17:05

Chiar te rog Sylvie, sunt curioasa cum ti-a iesit!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Pani Walewska