Va prezint o reteta simpla si delicioasa este o adaptare la ce am vazut eu prezentata la tv aici intr-o dimineata la o emisiune culinara. Prezentau un carnacior special din Lyonez cu fistic , o minunatie…eu pentru ca nu am gasit inca renumitul carnacior am adaptat reteta la ingredientele care le aveam si am folosit boudin blanc, un carnacior foarte aromat cu o textura uniforma si foarte lejera. Daca va tenteaza reteta puteti sa il inlocuiti cu ce aveti la indemana lasati-va purtati de val, asta e farmecul in bucatarie.
Ecrasée-ul de cartofi e reteta simpla si gustoasa de cartofi mai fermi fierti in coaja si zdrobiti apoi cu furculita, incat sa ramana si bucatele mai mari, amestecati cu diverse ierburi aromate, cu unt sau ulei de masline, cu ceapa mica echalote sau cu alte legume taiate marunt. Se gaseste sub zeci de forme, are un gust deosebit atat datorita faptului ca simti in parte bucatele mici de cartof cat si datorita diverselor combinatii si desi pare o reteta banala am vazut multi chef en cuisine mandri de aceasta reteta folosind-o in combinatii uimitoare. Dar mai bine sa va arat ce se poate face cu o mana de cartofi zdrobiti …..
Preparare: fierbem cei 4 cartofi in apa cu sare si cand sunt gata fierti ii scoatem putin sa se racoreasca.
Se curata cat sunt inca fierbinti si nu se racesc sub nici o forma cu apa ( ordin de la chef en cuisine ) deci l-am respectat . Dupa ce i-am curatat i-am zdrobit cu furculita cu bucatele mici de unt puse peste ei, am adaugat ceapa tocata fin, verdeata tocata fin si sare si piper .
In timp ce preparam cartofii punem pe grill carnaciorul ( eu l-am si fiert 5 minute in prealabil ) si il lasam sa se rumeneasca cat sa faca niste dungi pe el .
Dupa ce este facut si carnaciorul este momentul sa aranjam platoul. Am evitat sa fac orice miscare cu ustensile care nu sunt la indemana oricui asa ca nu am folosit inelul de inox pentru a aranja cartofii ci i-am asezat intr-o forma mica de souflé unsa cu ulei de masline si apoi i-am intors pe o farfurie .
Am aranjat rondelele de carnacior in jurul cartofilor, am stropit in jur cu un dressing facut din otet balsamic, sare, piper, verdeata si ulei de masline. Am decorat simplu cu cateva fire de ciboulette si gata masa.
Nici nu ai zice ca sunt niste simpli cartofi zdrobiti cu rondele de carnacior …nici nu sunt, este un meniu de adevarat chef realizat in 20 de minute, cost pe portie sub 1 euro ceea ce este excelent zic eu . Va prezint asadar “ecrasée de pomme de terre et boudin blanc ” o mancare care suna pretentios dar e la indemana oricui .