Caltabos de porc cu ficat

de Doinavar in Mezel de casa, 20 Feb 2013 | 22100 vizualizari

 

Caltabosul de casa este mult mai bun decat cel pe care-l cumpar, este usor de preparat si ... este facut de mine. Stiu ce am pus in el.

 

INGREDIENTE

  • 700 g carne tocata de porc
  • 500 g carne slaba de porc (pulpa fara grasime, muschi)
  • 500 g ficat de porc
  • 300-350 g slanina
  • 100 g orez
  • 1,5-2 m mate mai grosute sau 0,5 m mate crete
  • 2 cepe mari
  • 4-5 catei de usturoi
  • 50 g albitura (telina, patrunjel, pastarnac)
  • 4-5 linguri de ulei
  • 2 linguri verdeata tocata (marar si patrunjel)
  • 1 lingura boia dulce
  • 1 lingurita boia iute
  • 1 lingurita piper macinat
  • 1 lingurita cimbru
  • 7-8 foi de dafin
  • 10-15 boabe de piper
  • sare dupa gust
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltabos de porc cu ficat:

Puneti la fiert ficatul in 2 litri de apa rece cu putina sare si cu albitura, aproximativ 20-25 minute, la foc mic. Spalati orezul si lasati-l sa se umfle cel putin 1/2 de ora in apa rece.  Curatati si tocati marunt cepele si puneti-le la calit in ulei, intr-o tigaie antiaderenta, adaugati orezul bine scurs, verdeata tocata, boiaua si piperul macinat si caliti vreo 7-8 minute, pana scade zeama si se umfla putin orezul.

Tocati marunt carnea slaba, slanina, usturoiul si ficatul intr-un blender sau prin masina de tocat de doua ori, puneti totul intr-un lighean, impreuna cu restul de carne tocata si compozitia din tigaie, dregeti gustul de sare si piper si omogenizati bine compozitia.

Inmuiati matele in apa calduta, apoi umpleti-le cu compozitia cu ajutorul unei palnii speciale pentru umplut carnati. Se pot umple cu mana, ca la ardeii umpluti, indesand compozitia prin tubul palniei cu degetul mare sau cu masina de tocat. Nu ii indesati prea tare si intepati din loc in loc ca sa iasa aerul. Legati din loc in loc, cam la 30-40 cm.

Puneti la fiert intr-o oala mai mare 4-5 litri de apa cu sare, boabele de piper si foile de dafin (eu am folosit apa cu care am clatit ligheanul in care am preparat compozitia). Cand clocoteste, scufundati incet caltabosul, avand grija ca peste cateva minute sa-l mai intepati din loc in loc, ca sa nu crape. Se lasa la fiert, la foc mic (sa nu clocoteasca) cam 90 minute, apoi se lasa la racit in apa in care a fiert.

 

TIPS-URI

1

Se consuma ca atare, prajit cu mamaliguta si zeama in care a fiert sau se poate afuma.

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltabos de porc cu ficat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (6)

jolygina 1

21.02.2013, 03:09

calvet 1

28.03.2013, 16:18

Intestine subtiri de oaie calibrul 18-20 sau 20-22mm pentru carnati proaspeti, intestine de porc calibrul 28-30 sau 30+ pentru carnati de casa, intestine de vita calibrul 32-36 pentru lebar, chisca, caltabos, ambalate in pungi sau caserole la diferite dimensiuni sau in legaturi de 91,5 metri,bumbare,mate crete, vezici uscate porc si altele. Pentru o oferta completa va rugam a ne face o cerere de oferta pe acest mail sau la nr. de telefon : 0744540014 .,0761720669 . Persoana de contact : Iulian [email protected]

abstract01 1

22.12.2018, 18:50

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mușchi de porc în staniol