Cred ca nimeni nu ar refuza o portie de orez cu lapte, dar preparat sub forma de budinca si asezonat cu afine, este si mai delicios.
”Meniu copii”
Spalam bine orezul si il punem la fiert in apa rece. Adaugam si putina sare si il lasam sa fiarba pana absoarbe toata apa.
Intr-un alt vas, punem laptele la fiert.
Cand orezul absoarbe toata apa, adaugam laptele fierbinte.
Lasam orezul sa fiarba pana absoarbe si laptele, apoi stingem focul, acoperim orezul si il lasam asa 10 minute. Orezul va continua sa se hidrateze sub capac, apoi inlaturam capacul si punem vasul cu orez in altul cu apa rece, pentru a-l raci mai repede.
Cand orezul este bine racit il amestecam cu galbenusurile.
Mixam albusurile spuma, presarate cu putina sare, apoi adaugam, treptat zaharul si le mixam pana rezulta o bezea.
Incorporam bezeaua in amestecul de orez cu galbenusuri si adaugam afinele clatite si scurse.
Ungem cu unt patru vase remerkin de 12 cm diametru si punem compozitia pentru budinca de orez in ele.
Coacem budinca la 180 de grade pentru 30 de minute, in cuptorul preincalzit, in prealabil.
O decoram cu scortisoara si o servim fie calda, fie rece.