Intr-un vas punem laptele pe foc si lasam pana incepe sa fiarba, apoi turnam grisul in ''ploaie'', amestecand continuu. Dupa ce am adaugat tot grisul, adaugam zaharul vanilat si lasam sa fiarba cca 10 min, amestecand frecvent. Cand este gata oprim focul, adaugam gemul si omogenizam bine. Zaharul il punem pe foc intr-un vas (pe care ulterior il putem pune in cuptor) si lasam pana prinde culoare maronie, amestecand frecvent pentru a se topi cristalele de zahar. Dupa ce s-a caramelizat zaharul, il intindem cu grija pe peretii vasului, apoi lasam 1 min. sa se raceasca (pana se intareste), turnam grisul peste zahar si punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de min. Se lasa sa se raceasca,apoi il putem taia.
1
Puteti folosi orice tip de gem sau dulceata
2
Puteti inlocui gemul cu 3-4 linguri de zahar
3
Pentru un gust mai aromat,folositi baton de scortisoara.Il puneti la fiert odata cu laptele,apoi il scoateti cand puneti grisul.
4
Daca doriti mai mult caramel,caramelizati mai mult zahar