Somonul este un pește cu o carne roz, frumoasă și suculentă. Se pregătește rapid și este aromat. Chef Roberto ne prezintă două rețete care se pot face simultan.
Pentru început se taie somonul în bucăți mărișoare și se înlătură oasele. Dovlecelul se taie felii foarte subțiri. Într-o tavă se pune ulei, se presară sare. Se pun feliile de dovlecel în tavă. Din căte 5-6 felii se face ca o floare din dovlecel. Parmezanul se taie felii subțiri care apoi se toacă. Se rupe cu mâna puțin cimbru, se toacă cimbrul și se pun peste parmezan. Se toacă bine împreună. Se poate folosi și parmezan ras dacă este unul de calitate. Se adaugă și puțin pesmet și se amestecă bine. Se adaugă puțin ulei peste florile de dovlecel. Într-un castron se pune puțin vin alb prin care se vor trece bucățile de pește. Apoi somonul aromat se trece prin pesmetul cu parmezan și se pun peste rondelele de dovlecel. Se stropește cu puțin ulei.
Apoi se toacă măslinele mărunt. Măslinele se pun într-un bol să se “odihnească”. Se taie mărarul și se pune peste. Se adaugă și piper măcinat, apoi puțin ulei de măsline. Se taie ardeiul roșu în două, se curăță de semințe. Apoi o jumătate se taie: mai întâi se scoate partea de deasupra a miezului cu ajutorului unui cuțit bine ascuțit. Ardeiul se taie fâșii și apoi cubulețe. Peștele se dă la cuptorul încins la 220 de grade timp de 3-4 minute. Într-o tigaie se pune puțin ulei de măsline la încins. Se pune ardeiul la prăjit. Se zgâlțâie tigaie pentru ca ardeiul să se rumenească frumos, uniform. Când e aproape gata, se pun si măslinele în tigaie. Se adaugă sare. Se mai amestecă puțin și se ia de pe foc.
Se scoate peștele din cuptor și se pune pe farfurie. Se decorează cu sos de ardei și măsline și fire de mărar proaspăt.
Cum se prepara Supa de rosii cu peste
Se ia o tigaie care se pune pe foc. Se taie fin o jumătate de ceapă și se pune la prăjit cu puțin ulei de măsline. Se desface cutia de roșii decojite. Se curăță un cățel de usturoi și se presează cu lama cuțitului, apoi se pune în tigaie peste ceapă. Între timp se baie cartofii în cubulețe mici. Când ceapa este rumenită se adaugă roșiile și puțină apă. Se adaugă un vârf de cuțit de șofran. Apoi peștele se taie cubulețe. Când roșiile dau în clocot, se adaugă și cartofii tăiați cubulețe. Pătrunjelul se taie mărunt. Se pune sare după gust și se lasă să fiarbă încet. După 8-10 minute de fiert cartofii se vor adăuga midiile. Se mai ține supa pe foc timp de 2 minute. Când midiile se deschid se pune și peștele în supă. Se adaugă și puțin piper măcinat. Apoi se adaugă pătrunjelul tăiat mărunt. Se ia de pe foc și se pune într-o farfurie adâncă sau într-un bol. Midiile se pot scoate din cochilii la servire. Se adaugă puțin ulei de măsline. Poftă bună!