Divina! Da, este divina si nu exagerez cand spun asta despre bruschetta deoarece in primul rand, este felul de mancare cel mai des repetat in familia si bucataria mea, este adorat efectiv de ambele parti, de mine si de sotul meu, il pregatim intotdeauna impreuna si il devoram impreuna oricand, oricat si la fel de bun de fiecare data. Ne uneste in bucatarie atat la preparare cat si la adulmecare, si da, il facem in propriul stil, de fiecare data cu franzela - crostini si cu feta si... bineinteles cu usturoi proaspat din gradina, niciodata din comert, si rosiiiii buneeee bune de tot, de asemenea din gradina proprie, zemoase si sanatoase asa cum ii sta bine unei rosii intr-o farfurie. Cand mancam bruschetta, se asterne o liniste totala in bucatarie, amandoi ne concentram sa savuram bunaciunea, ne lasam dusi de valul de gusturi si senzatii, este perfecta pentru armonia culinara si stapanirea poftei... Se aude doar scrasnitul painii prajite sub presiunea dintilor si tacamuri agitate si nerabdatoare sa se infrupte din minunatia si prospetimea rosiilor. Este combinatia ideala de sanatos, usor racoros, de creativitate si este chiar satios. Da, este si consistenta, pe cuvant! Este un preparat care scoate la iveala creativitatea fiecaruia pentru ca poti s-o faci in mii de feluri, dupa pofta inimii si a... stomacului. Se poate prepara vegan si de ce nu, raw vegan, dupa preferinte si inclinatii culinare. Intotdeauna cantitatea pe care o pregatim este mai mare decat cantitatea cuvenita pentru doua persoana, insa niciodata nu ramane in bol, mai mult ca sa putem satura inca o persoana, cel putin nu una la fel de pofticioasa ca noi.
Nu mai are rost sa va povestesc ca daca iesim la un restaurant seara si nu vrem sa abuzam ca e seara si ca ne creste burtica, comandam, bineinteles, ce altceva decat... Bruschetteeeee.
Pentru ca in postarile trecute am vorbit deja despre busuioc, iar despre usturoi stie toata planeta ca e mega-sanatoasa si indicata, mi-am propus sa astern doua vorbe despre rosii. Desi nu este un condiment, merge foarte bine combinata cu multe condimente, busuioc, oregano, cimbru, rozmarin, salvie si multe altele.
Asadar, astazi la Stiati ca... vedeta este Rosia. Se spune ca ar fi un aliat de nadejde in dietele de slabit si mentinerea sanatatii. Sunt cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi folosite in stare proaspata sau consumate in diferite feluri de mancare. Gustoase si aproape indispensabile in bucatarie, aduc numeroase beneficii sanatatii. Au proprietati nutritive si sunt o bogata sursa de potasiu, fosfor, magneziu, fier, Vitaminele A, B, E si C, acid folic, minerale. O rosie de marime medie contine 11 calorii, 95% din greutatea sa este apa si 4% carbohidrati. Aceste caracteristici, impreuna cu proprietatile sale diuretice si continutul scazut de sodiu, transforma rosia intr-un aliat important in dietele de slabire si mentinerea numarului optim de kilograme. Multe alte beneficii ale rosiilor si indicatii utile, puteti gasi aici: Rosiile.
Procesul de prelucrare decurge astfel, pe scurt, fara sa punem la socoteala culesul rosiilor si al usturoiului, plus spalarea de vase infime dupa ce totul se transforma intr-o siesta bine meritata.
Va inarmati cu buna dispozitie, ingredientele necesare si dupa ce ati baut cafeaua de dimineata, purcedeti la executarea celui mai bun mic dejun ever. Sau, mai exista si varianta ca dupa o zi lunga si obositoare, sa va delectati pregatind o cina trendy sau daca preferati, romantica, de bruschetta cu feta pe care o asortati perfect cu un pahar de vin rosu. Veti beneficia de o cina chic, sanatoasa si deloc grea. So, go for it! Rasfatati-va la maxim!
Spalati rosiile cu generozitate, si le taiati in cubulete mici-mici. Pe urma, curatati usturoiul si ... atentie, il taiati marunt marunt, cat mai marunt posibil, dar sub nicio forma nu folositi instrumentul acela care dupa parerea mea este inutil, respectiv presa de usturoi pentru ca e pacat sa stoarceti usturoiul a carei aroma e mult mai intensa si mai gustoasa daca e taiata marunt si folosita integral, pe cand in nimicitorul de usturoi va ramane aproape toata coaja si poate o buna parte din pulpa. Parere mea... Daca va este groaza de mirosul care se va impregna in maini, si care probabil ca va persista cateva zile, puteti folosi cu incredere manusi, nu vor fi incomode ci dimpotriva, utile. Puteti opta si pentru varianta sa o puneti in mojar dupa ce o taiati marunt si asa sa o tocati cu pistilul pentru intensificarea aromei.
Aruncati intr-un bol rosiile si usturoiul taiate, uleiul de masline si 1 sau chiar 2 lingurite de busuioc uscat sau si mai bine, proaspat. Presati sare si piper dupa gust. Urmatorul pas este sa taiati franzela in feliute si sa o puneti la prajit in toaster. Pregatiti intre timp feliile de feta si le asezati in farfurie.
Pana se fac painicile la toaster, asezati masa, turnati vinul in pahare si va ocupati de... decor sau va ganditi ce film veti viziona dupa ce va potoliti pofta de bruschette.
Ungeti feliile de paine cu feta si presarati cu rosii deasupra.
1
Va avertizez ca zeama pe care o lasa la final este absolut magnifica, nu cumva sa o aruncati ca faceti un mare pacat.
2
Serviti cu vin rosu.