In Franta, inainte si dupa Boboteaza (6 ianuarie) se serveste placinta numita "la galette des rois" - vezi reteta clasica aici.
În Portugalia, este o briosa rotunda cu fructe confiate, simbolizând coroana magilor.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei/briosei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.
Puneti la marinat fructele uscate cu cele 3 linguri de rom.
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 10 cl de apa calduta, o lingura de zahar si 4 linguri de faina.
Lasam sa-si dubleze volumul .
Între timp, batem untul cu zaharul, adaugam coaja de portocala si de lamaie si treptat ouăle. Adăugam drojdia, faina si sarea.
Framantam bine pentru a obține un aluat neted si elastic.
La urmă adaugăm fructele confiate și fructele uscate înmuiate.
Păstrați un pic de fructe pentru decorul final.
Se presara aluatul obtinut cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca cel puțin 5 ore.
Dupa cele 5 ore inseram figurina si facem un cerc gros din aluat.
Depunem cercul pe o hartie de copt si-l lasam sa creasca din nou o oră. Am pus în mijloc o forma de inox.
Incalziti cuptorul la 180 °.
Înainte de coacere, ungem briosa cu galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte rece.
Decoram cu perle zahăr și cu fructe confiate. Coacem in jur de 40 de minute.
Scoateți din cuptor si ungeti cu gem sau jeleu amestecat cu puțină apă.
Este o briosa delicioasa, se păstrează foarte bine cateva zile într-o pungă/sac de plastic.
Poftă bună !!!
1
va iesi foarte mare, puteti face jumatate din cantitati