Inca o idee de gatit o prajitura buna si racoritoare, din albusuri ramase de la alte preparate. In plus, se impunea ca sa incep sa elimin din fructele congelate pe care inca le mai am, pentru ca deja apar cele proaspete, de sezon. Reteta am retinut-o din timeline-ul paginii FB a acestui site http://www.bucataras.ro/retete/chec-din-albusuri-cu-cirese-33644.html . Fiind o reteta mai veche, nu o stiam. Se poate prepara, desigur, si manual. Cu mixerul poti sa o duci pana la capat, inclusiv amestecarea fainii, caz in care recomand sa se puna praf de copt. Amintesc pentru posteritate ca mixerul este un Russell Hobbs ", premiu de la bucataras.ro pentru reteta anului 2013".
- In cazul fructelor congelate (fara samburi), le pui in sita la decongelat si scurs peste noapte. Altfel dureaza minim 6 ore. Vara cand e cald, merge mai repede.
- Pregatesti o tava mica (18x26 cm este a mea) si o acoperi cu hartie de copt, inclisiv marginile. Poti sa o cocolosesti ca sa stea in forma si pe pereti.
1. Cantaresti zaharul.
2. Bati albusul pana se intareste, la viteza maxima. La mine a durat maxim 2 minute.
3. Adaugi tot zaharul si bati pana face mot, la viteza maxima.Inca vreo 2-3 minute dureaza. Daca bati manual, trebuie adaugat in vreo 4 etape.
5. Acum schimbi paleta de batut albusuri, cu cea pentru creme si aluaturi (nu carligul de coca). Prin "palnie" torni uleiul suvoi. Daca bati cu mixerul de mana, reduci viteza si torni in fir subtire, apoi dai la maxim.
6. Pentru mine timpul salvat este pretios, asa ca am ales sa lucrez la robot toata prajitura. Prin urmare trebuie adaugat un praf de copt in faina cantarita. Daca nu te grabesti, lasi deoparte mixerul si incorporezi faina lingura cu lingura cu miscari obligatoriu de jos in sus, ca sa nu piarda aer. Cu metoda aceasta, nu garantez ca dupa racirea blatului nu se lasa. s-ar putea sa fie bine, nu stiu. Cum am procedat eu a rezultat o prajitura coapta, crescuta si care nu s-a lasat absolut deloc.
7. La robot, prin palnie, torni suvoi faina cantarita, la viteza medie, apoi mai lasi pana la omogenizare la viteza mare cateva zeci de secunde si obtii un aluat care are consistenta celui de chec.
8. Torni 2/3 din compozitie in tava si nivelezi.
9. Acum, preincalzesti cuptorul la 180 grade.
10. Optional, poti sa adaugi si pregatesti o ciocolata: o razi fugi sau o toci. In restul de 1/3 compozitie, pui praful de ciocolata. Lasi bratul mixerului si ii pui capacul. Omogenizezi cam 10-20 secunde. Adaugi fulgii de ciocolata si procedezi la fel.
10. Torni aceasta compozitie colorata peste cea din tava, in panglici rare. Apoi, cu o furculita, misti la suprafata (nu o scufunzi pana jos) si formezi niste ape frumoase.
11.
a)-In cazul fructelor congelate, nu le mai dai prin faina (eu am dat o mica parte si au ramas albe, nu recomand), si presari 500 g pe toata suprafata. Opresti 200g.
b)-In cazul fructelor proaspete care sunt mai grele, le pui curatate de samburi intr-o punga cu zip in 2 linguri de faina si agiti punga ca sa se imbrace in faina. surplusul de faina se arunca. Le presari pe toate 500g pe suprafata blatului.
12. Introduci tava in cuptor si coci intre 35-50 de minute. Vreo 35 ar trebui sa fie suficiente daca tava e mai larga si blatul subtire si vreo 50 minute a durat la mine, eu am dorit blatul mai ridicat.
In cazul fructelor proaspete, cu atat mai mult e bine sa fie mai degraba ridicat pentru ca vor umezi blatul, nefiind scurse de zeama ca cele congelate.
Sa va fie de folos!
1
Praful de copt se pune in cazul in care alegeti ca mine sa amestecati cu mixerul totul (varianta rapida).
2
Idee excelenta Ela68: fiecare portie sa o ornati cu o spirala din frisca. Ideea de fructe+frisca este pe placul meu.
3
Acest blat nu este acela cauciucat si buretos, ca de exemplu intr-o reteta de chec pe care o am de la mama (neafisata). Proportia de faina/albusuri sau metoda de preparare face diferenta, nu stiu exact. Poate datorita prafului de copt.
4
Daca o vreti foarte umeda. folositi o tava mai larga. Blatul va fi, astfel, mai subtire si suplimentati cantitatea de fructe asa incat sa acopere bine totul.