Va propun o varianta libaneza de Basbousa cu iaurt si nuca de cocos.
Basbousa este o prajitura preparata cu couscous sau gris si insiropata cu sirop de zahar .
Este foarte populara tarile arabe. Nuca de cocos este un supliment popular mai ales in Egipt unde prajitura isi are originea.
Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani in Grecia, Namoura in Liban, Harsa -in Liban,etc.
http://leblogdecata.blogspot.com/2016/03/basboussa-sau-prajitura-libaneza.html
am folosit ca masura paharul de iaurt
Sirop:
Frecam bine iaurtul si zaharul cu telul.
Se adauga untul topit, praful de copt, nuca de cocos, faina de cous-cous continuand să amestecăm.
Se toarnă compozitia într-o tava căptușită cu hartie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 ° C timp de 25 până la 30 minute.
Se supraveghează si se verifica cu vârful de cuțit, care trebuie să iasă curat.
Intre timp se prepara siropul.
Într-o cratiță, se toarnă apă, zahărul, apa de flori de portocale și se fierbe timp de 20 de minute, până când de va îngroșa usor.
Peste prajitura scoasa din cuptor punem jumatate din sirop si da din nous la cuptor pentru 10 minute. Varsam apoi restul de sirop și punem vasul in cuptorul oprit. Se lasă 15 minute și se scoate din cuptor să se răcească complet.
De preferință, se asteapta 5 până la 6 ore înainte de tăiere, astfel încât să nu se fărâmițeze.
Se taie in forme patrate sau romburi si se serveste.
Se decoreaza cu fistic prajit sau cu nuca de cocos.
1
Se poate pune gris in loc de couscous.