Coltunasi cu visine

de Julie in Dulciuri, 18 Iul 2011 | 7998 vizualizari

 

O reteta simpla, veche, cu care ne-a incantat copilaria bunica sau mama. Ca sunt umpluti cu visine, branza, ciuperci, carne, sau sunt de post, coltunasii sunt un deliciu culinar cu care ne putem rasfata in orice moment al zilei.
Pregatirea coltunasilor are legatura si cu un obicei stravechi, folosit de bunicile noastre doritoare sa-si afle destinul. Conform traditiei, in zilele de sarbatoare, cum ar fi de Sf Andrei, de Sanziene sau Boboteaza, cine dorea sa-si cunoasca ursitul, prepara coltunasi umpluti cu biletele pe care scria inainte, numele mai multor baieti cunoscuti. Numele baiatului din coltunasul care se ridica primul la suprafata, in timpul fierberii, se spune ca era numele alesului. Un obicei plin de farmec, care in unele zone ale tarii inca se mai pastreaza.

 

INGREDIENTE

  • 3 oua,
  • 100 ml apa,
  • 300-350 g faina,
  • un praf de sare, 
  • 1 kg visine,
  • 1 cana zahar,
  • 50 g unt,
  • smantana.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coltunasi cu visine:

Visinele se spala, se indeparteaza coditele si samburii, apoi se amesteca cu zaharul si se lasa la frigider peste noapte. A doua zi se pun intr-o sita si se lasa sa se scurga bine. Siropul ramas, se pune pe foc si se fierbe 2-3 minute.

Aluat:

Se bat ouale cu sare, se adauga apa si faina. Se framanta un aluat moale, elastic. Se intinde in foaie subtire de 2 mm si se taie in patrate mici. Pe fiecare patrat se aseaza cate doua visine, apoi se pliaza in forma de triunghi, apasand bine cu degetele pe margini, sa nu se desfaca in timpul fierberii.

Se pune un vas cu apa si sare la fiert. Cand apa da in clocot se pun coltunasii si se lasa sa fiarba 8-10 minute. Se scot deoparte si se toarna untul topit peste ei. Coltunasii se servesc cu smantana deasupra si stropiti cu siropul de visine.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi cu visine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

deyutzky 1

19.07.2011, 01:01

ce prezentare frumoasa

mamaieelena 1

19.07.2011, 09:28

mmm deliciosi

Rahela Velicu 1

25.06.2021, 10:21

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Coltunasi cu magiun