O reteta simpla, veche, cu care ne-a incantat copilaria bunica sau mama. Ca sunt umpluti cu visine, branza, ciuperci, carne, sau sunt de post, coltunasii sunt un deliciu culinar cu care ne putem rasfata in orice moment al zilei.
Pregatirea coltunasilor are legatura si cu un obicei stravechi, folosit de bunicile noastre doritoare sa-si afle destinul. Conform traditiei, in zilele de sarbatoare, cum ar fi de Sf Andrei, de Sanziene sau Boboteaza, cine dorea sa-si cunoasca ursitul, prepara coltunasi umpluti cu biletele pe care scria inainte, numele mai multor baieti cunoscuti. Numele baiatului din coltunasul care se ridica primul la suprafata, in timpul fierberii, se spune ca era numele alesului. Un obicei plin de farmec, care in unele zone ale tarii inca se mai pastreaza.
Visinele se spala, se indeparteaza coditele si samburii, apoi se amesteca cu zaharul si se lasa la frigider peste noapte. A doua zi se pun intr-o sita si se lasa sa se scurga bine. Siropul ramas, se pune pe foc si se fierbe 2-3 minute.
Aluat:
Se bat ouale cu sare, se adauga apa si faina. Se framanta un aluat moale, elastic. Se intinde in foaie subtire de 2 mm si se taie in patrate mici. Pe fiecare patrat se aseaza cate doua visine, apoi se pliaza in forma de triunghi, apasand bine cu degetele pe margini, sa nu se desfaca in timpul fierberii.
Se pune un vas cu apa si sare la fiert. Cand apa da in clocot se pun coltunasii si se lasa sa fiarba 8-10 minute. Se scot deoparte si se toarna untul topit peste ei. Coltunasii se servesc cu smantana deasupra si stropiti cu siropul de visine.