Baigli cu nuca

de Nadyne in Dulciuri, 27 Oct 2016 | 17969 vizualizari

 

     Baigli, saviecuta, cozonac banatean sau unguresc...oricum i s-ar spune este delicios, aromat si plin de nuca. Am primit reprosuri de-a lungul timpului in privinta cantitatii de umplutura, ca este prea multa. Insa, niciodata nu o sa-l pregatesc altfel decat cu multa, excesiva si exagerata crema de nuca. 

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 1/2 kg faina
  • 1 ou +1 galbenus
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri zahar
  • 100 ml lapte caldut, nu fierbinte +1 lingura de lapte
  • 200 g unt 82% grasime moale, dar nu topit + 1 lingura untura(daca aveti, aceasta fragezeste si mai mult aluatul)
  • coaja rasa de lamaie sau/si de portocala
  • 1 praf de sare

Pentru crema de nuca:

  • 200 g nuca macinata
  • 125 ml lapte
  • 1 lingurita de unt
  • 4-5 linguri zahar sau mai mult, dupa gust
  • esenta de rom
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli cu nuca:

Crema de nuca o preparam astfel: punem laptele la fiert cu untul si zaharul, pana cand se topeste cel din urma, apoi adaugam nuca macinata. Mai lasam putin pe foc, amestecand mereu. Punem esenta de rom si lasam la racit.

 Daca avem o crema prea subtire mai adaugam o lingura, doua de pesmet, daca este prea vartoasa, subtiem cu putin lapte.

 Ingredientele pentru aluat se pun in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine in urmatoarea ordine: oul, laptele, untul, zaharul, sarea, miroasele, faina si drojdia.

Se framanta un aluat elastic, care se infoliaza si se introduce in frigider pentru o jumatate de ora.

Dupa ce trec cele 30 de minute, scoatem aluatul, il impartim in doua si intindem foi  pe blatul uns cu foarte putin ulei, Repartizam uniform pe fiecare foaie cate o jumatate din crema de nuca si rulam strans.

 Asezam rulourile in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenusul de ou amestecat cu o lingura de lapte si dam la cuptor, preincalzit la 180 grade pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Nadyne 1

28.10.2016, 06:40

Multumesc pentru aprecieri!

simona72 1

28.10.2016, 09:14

Si mie tot cu multa crema de nuca imi place Foarte bun si frumos ti-a iesit!

diaconta 1

02.11.2016, 09:05

Minunat cozonacul tau
Cat de bun e cu umplutura multa si foaie subtire dar pufoasa

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac varianta N